Румен Янчев: Следващите 40 трябва да притежават индивидуализъм в идеите и действията си

Румен Янчев е Изпълнителен директор и Председател на УС на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“, както и член на журито на проекта „40 до 40″ за втора поредна година. В своето интервю по Дарик радио той споделя за развитието на проекта от неговото първо издание до сега, какви са очакванията му за новите 40 и защо е важно да не вървим по отъпкани пътеки.

Тази година има близо 250 номинации. Надяваме се да намерим още по-успешни млади хора. Какво мислите за това ?

Румен Янчев:Миналата година членовете на журито имаха проблем точно с това, че имаше прекалено много качествени хора сред номинираните. Избора беше труден. Тази година очаквам да е отново така. Спомням си миналата година, как процеса да номинирам моите фаворити продължи 3 дни. Тази година предвид бройката на номинациите, може би ще отнеме още повече време, но това е и знак, че в България се случва нещо хубаво. Това ме радва, и защото се запознаваме с историите на много успешни личности от различни сфери.

Сред тазгодишните номинации се срещат повече хора от сферите на изкуството, образованието, социалните дейности, но по-малко предприемачи, за разлика от миналата година. Какво мислите за тази тенденция ?

Многобразието може би тази година ще покаже, че в много сфери от обществения и бизнес живот се случват хубави неща, че те са забелязани и оценени.

Какви очаквания имате за следващите 40 ?

Според мен тази година ще има много изненади сред номинациите и членовете на журито няма да са чували за тези хора.

Има ли други инициативи, от които сте част и които носят позитивни послания към младите хора ?

В рамките на групата, от която е част компанията, която управлявам, има една голяма инициатива, свързана с лидерството. В нея се открояват млади, способни хора, които може да се каже, че са новатори в различни области. 5 представители на нашата компания се представиха чудесно през различните етапи на тази програма, показаха иновативни резултати, колкото нашия бранш -„Застраховане“- го позволява. Тези млади хора са под 40 години. Това показва, че щом в нашия корпоративен кръг има хора с подбни качества, то извън него те са в пъти повече.

Какво ще споделите за модела на успех? Дълго време в България този модел беше неправилно поднесен към подрастващите.

Трудно е да бъде обобщен модела за успех. При всички положения успешния човек е този, който е направил нещо значимо, с резултат и полза за много хора, дори за обществото като цяло.

Къде бихте поставил парите в този модел ?

Парите не са мерило за успеха. Понякога успеха и финансовите възможности растат правопропорционално. Но не винаги успеха с свързан с богатство. Има много примери за хора, отдадени на социални каузи, които постигат успех, но не са спечелили финансово от това.

Вие лично кога сте се чувствали най-успешен? Завиден е Вашия опит в застрахователния бранш.

Чувствал съм се успешен, когато съм бил изправен пред сериозен проблем и съм намерил разрешение. През последните 20 години сме имали не малко такива ситуации, някои от които с тежко финансово изражение. Когато обаче „отмине вълната“ и можеш да си дадеш сметка дали си се представил достойно и си защитил името на компанията, тогава съм изпитвал удовлетворение.

Когато следваме отъпкани пътеки и готови решения, може би удовлетворението от успеха няма да е същото.

Да, и аз мисля, че ако не притежаваш индивидуализъм в идеите и действията си, ако вървиш по познатите пътеки, то няма да бъдеш забелязан. Вярвам, че следващте 40 ще имат свой собствен път. Важно е обаче и тези номинирани достойни млади хора да получат подкрепа в начинанието си и признание за това, което правят.

Иновациите са ключови в проекта „40 до 40″. Отличените са тези, които ги случват, които търсят нови и интересни решения на стари проблеми. Как виждате иновациите за напред в България ?

Иновациите са ежедневие. Това е една от сферите, в които ако работиш и пропуснеш дори ден, може да „изпаднеш от състезанието“. За това трябва винаги да си нащрек, да имаш нови решения, да генерираш нови идеи. Всички тези млади хора, които искат да постигнат нещо са в един вид състезание. Дори се състезават със самите себе си.
В днешно време една иновация може да е направена на различни места по света и разликата в откритието да е само няколко часа или дни.

Какво ще споделите за обществото и бизнеса у нас, като благоприятна среда за тези иновации ?

Ами например ние нямаме дори една банка, която да се е специализирала в подкрепата на стартиращи идеи. Може би има малки опити, периодични, но не и дългосрочна визия. От друга страна от политиците винаги ще чуете колко е важно да се подкрепят хората с идеи, а рядко ще видите да се случи реално.

Да се надяваме с този проект да подпомогнем развитието на точно такива хора в България. Пожелавам успех на всички участници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *