Руската фондова борса е лидер по растеж в световен мащаб

Руската фондова борса тази година се превърна в лидер по растеж в световен мащаб. На какво се дължи успехът? Защо инвеститорите харесват толкова много руски акции?Руската фондова борса е лидер по растеж в световен мащаб.

Снимка: Wikipedia

Въпреки леката корекция през последните дни, руските акции тази година демонстрират рали, което засенчва всички фондови пазари в света. Това до голяма степен се дължи на дивидентната доходност, почти двойно по-голяма от тази на другите развиващи се страни, пише Bloomberg.

Доларовият индекс RTS на руския фондови пазар се повиши с 34%, пробивайки нивото, предхождащо налагането на санкциите през 2014 г. на фона на отслабването на опасенията от въвеждането на нови политически мерки.Руската фондова борса е лидер по растеж в световен мащаб.

Финансовата стабилност на Руската федерация, укрепването на валутата и ниската сравнителна стойност на книжата също привличат инвеститори: през 2019 г. само гръцките акции изпреварват руските бенчмарк книжа, информира infostock.bg.

„Дивидентите изиграха решаваща роля“, споделя пред Bloomberg Елена Ловен, портфейлен мениджър на Swedbank Robur Fonder AB.

Експертът чака ралито да продължи и през следващата година. Руските акции „могат лесно да нараснат с още 40-50% и все още да останат евтини“, каза тя.

През последните няколко години Министерството на финансите настоява държавните компании на Руската федерация дават повече от печалбата си под формата на дивиденти, като инвеститорите на фондовите пазари се възползват от това.

От началото на 2019 г. стойността акциите на Газпром са се повишили с над 70%, след като компанията повиши дивиденти. Тя планира в бъдеще да отдели половината от нетната си печалба за дивиденти.

Ажиотажът на дивидентите се разпространи и към държавните банки, включително Сбербанк и ВТБ, казва анализаторът на BCS Global Markets Елена Царева, цитирана от vestifinance.ru.

„Сбербанк и ВТБ нямаха достатъчно капитал, за да изплащат по-високи дивиденти до тази година, но сега нивото на капитала, потенциалът за растеж и рентабилността ни позволяват да изплащаме по-щедри дивиденти, каза Царева.“ Икономическият растеж и нивото на кредитирането засега са ниски, но дивидентите са високи и ситуацията е стабилна“, допълва експертът.

От 23 руски компании в индекса на MSCI Emerging Markets, 15 предоставиха на инвеститорите обща възвръщаемост над средните за този индекс 14% през тази година, сочат данните, анализирани от Bloomberg.

От началото на годината анализаторите повишават прогнозите за печалбите на руските компании и понижават оценките за компаниите в развиващите се страни като цяло.Източник: money.bg

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *