Руските санкции помрачават гръцките надежди за изход от рецесията

Надеждите на Гърция да излезе от най-тежката си рецесия от половин век през 2014 г. може да бъдат попарени, след като Русия забрани вноса на храни от ЕС в отговор на санкциите заради Украйна.

„Очакваната обща цена от контрасанкциите на Русия за гръцката икономика може да изглежда поносима, но влиянието им може да е доста тежко за отделни индустрии като туризма и земеделието на фона на бавно възстановяващата се икономика”, коментира пред Bloomberg Танос Докос, генерален директор на гръцката анализаторска организация Hellenic Foundation for European and Foreign Policy. „Това повдига също въпроси за енергийната сигурност през идните есен и зима.”

Русия е най-големият търговски партньор на Гърция, сочат данни, събрани от Bloomberg. Стокообменът между двете страни е достигнал стойност от 9,3 млрд. евро през 2013 г., задминавайки този между Гърция и Германия.

Скорошното обезценяване на рублата заради санкциите и ситуацията в Украйна може да означава, че тази година в Гърция може да пристигнат с 200 000 по-малко руски туристи от първоначалните очаквания, прогнозира Ксенофон Петропулос, директор комуникации в Association of Greek Tourism Enterprises, известна също като SETE. Това може да означава потенциална загуба на 300 млн. евро за най-голямата индустрия на Гърция.

„Посещенията от Украйна ще паднат с 50%, а тези от Русия се очаква да достигнат 1,1 млн. вместо 1,3 млн.”, обяснява Петропулос.

През последния месец рублата е най-слабо представящата се валута сред 24 валути на развиващи се страни, които Bloomberg следи, като отбелязва спад от 5% спрямо долара.

Туризмът формира над 16% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция, по данни от SETE, а Русия е най-бързо растящият генериращ посещения пазар за Гърция. Приходите от туристи от Русия са нараснали с 42% миналата година до 1,34 млрд. евро, сочат данни на Bank of Greece.

Европейската комисия прогнозира, че гръцката икономика ще нарасне с 0,6% тази година, което ще е първото й годишно нарастване от 2007 г. насам, и с 2,9% през 2015 г.

По-трудни за изчисление са потенциалните загуби от руските санкции за гръцкото земеделие, защото те ще отидат отвъд пряката стойност на продажбите, смята Георгиос Полихронакис, говорител на гръцката асоциация на износителите на плодове, зеленчуци и сокове.

„Забраната на Русия на вноса на плодове и зеленчуци от ЕС означава, че големи количества прясна продукция внезапно ще наводнят пазара. Това ще свали цените из цяла Европа, засягайки обема и стойността на гръцкия износ към други страни”, обяснява той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *