Руският бизнес е удвоил чуждестранните си активи

В чужбина за 25-те най-големи руски транснационални компании работят около 130 хиляди души, техният оборот достига 200 милиарда долара, а чуждестранните активи – 60 милиарда долара. Тези показатели в периода 2004-2006 г. са се удвоили, пише „Ведомости“.

Руските компании са оценявани от Московската школа за управление „Сколково“.

Оценъчната методика е разработена от Колумбийския университет; подобни проучвания ще бъдат направени в Китай и Индия. Руският рейтинг включва компании от нефинансовия сектор и е съставен на основата на отчети на 800 компании.

Топ-25 се оглавява от „Лукойл“ и „Газпром“, техните инвестиции в чужбина надхвърлят 10 милиарда долара. Най-силна е експанзията в Западна Европа /52% от активите са концентрирани там/ и ОНД /22%/.

Но географията на интересите на руските бизнесмени се разширява, отбелязва Александър Мансиля-Круз от Изследователския център „Сколково“. На САЩ се падат вече 6% от руските активи, на Азия – 3%, на Африка – 4%, а само до преди няколко години тези цифри бяха нищожни.

Компании, които струват по-малко от 500 милиона долара, също проявяват интерес към експанзия, отбелязва Витали Фарафонов от „Deloitte“: „През тази година към нас се обърнаха няколко такива компании, а през миналата – нито една“.

До 2007 г. обемът на покупки на руски компании от чуждестранни превишаваше обема на руските покупки в чужбина, заяви Юрий Игнатишин от Mergers.ru. През тази година тенденцията рязко се е променила: за деветте месеца на годината чужденците са купили активи за 9,3 милиарда долара, а руските компании в чужбина – за 19,7 милиарда долара, изчислил е той.

Половината от този обем са осигурени от две сделки: покупката на около 90% от акциите на „LionOre“ за 6,5 милиарда долара от „Норникел“ и покупката от „Русал“ на чуждестранни активи за 4,2 милиарда долара в рамките на сливането със „Суал“ и „Гленкор“.

Мащабите на руската експанзия са по-големи, отколкото на другите страни от групата БРИК, заяви Фарафонов. През тази година до 10 декември обемът на купените от руския бизнес чуждестранни компании е достигнал 24 милиарда долара, от Индия – 10,9 милиарда долара, от Китай – 18,2 милиарда долара, от Бразилия – 10,6 милиарда долара.

Една трета от всички китайски инвестиции се падат на финансовия сектор, докато интересите на Русия, Индия и Бразилия са концентрирани в сферата на добива, металургията, електроенергетиката и промишлеността, отбелязва Фарафонов.

По данни на класацията на „Сколково“ 53% от чуждестранните активи на руския топ-25 се падат на нефтогазовия отрасъл, 25% – на металургията и рудодобива. 20-те най-големи транснационални компании на Бразилия са инвестирали 67,5% от своите чуждестранни активи в суровинната област, 19,2% – в производството на полуфабрикати.

Конкуренцията за активи на външните пазари се усилва, особено забележимо – от страна на останалите страни, влизащи в БРИК, заяви представителят на „Лукойл“ Генадий Красовский. Най-показателна бе борбата на „Северстал“ с индийската „Митал Стийл“ за активите на „Арселор“. Акционерите на люксембургската компания предпочетоха тогава живи пари от индийците, отколкото дял в „Северстал“, заяви Игнатишин.

Окрупняването на бизнеса е основната тенденция за последните 10 години в металургията, смята представителят на „Норникел“ Елена Ковальова. ТМК купи два завода в Румъния в навечерието на нейното влизане в Европейския съюз, заяви представител на компанията, добавяйки, че подобни инвестиции са перспективни.

АФК „Система“ наскоро получи разрешение да купи 64% от акциите на индийската „Shyam Telelink“, заяви представителят на компанията Светлана Витковская. Индия е бързо растящ и перспективен пазар, добавя тя. МТС и „Ситроникс“ имат активи в ОНД – този пазар позволява да се икономисва от инвестиции за сметка на фактическото единно икономическо пространство с Русия, каза тя.

Руският бизнес навлезе на чуждите пазари по-късно от останалите – повечето компании от топ-25 са започнали експанзията си след 2000 г., заяви Мансиля-Круз. С това могат да бъдат обяснение изпреварващите темпове: съгласно оценки на UNCTAD през 2005 г. сумарните чуждестранни активи на най-големите руски компании са нараснали с 64%, от бързо развиващите се страни – с 20%, а от световния топ-25 са били в стагнация.

Руският бизнес има още къде да расте: в топ-25 на компаниите от развиващите се страни влизат само две руски компании /“Лукойл“ и „Газпром“/, а обемът на чуждестранните активи на лидера – хонконгската „Нutchinson Whampoa“ възлизат на 61,6 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *