Само две фирми държат 80% от данъчните складове

Две компании държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас. Тази информация получиха от агенция „Митници“ депутатите от временната анкетна комисия, която проверява съмненията за картел на пазара за горива у нас ,пише  investor.bg. На вчерашното заседание депутатите изслушаха ръководството на приходната агенция, но заради поверителна информация то бе закрито.

 

Председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че депутатите са получили много информация и тя тепърва ще се анализира, за да се прецени дали господстващото положение при данъчните складове оказва влияние и върху цените на горивата.

„Основното, което искахме да научим, беше колко от всеки 100 литра гориво са произведени и продадени в България и колко са влезли от чужбина“, каза депутатът Емил Димитров от Патриотичния фронт. Така според него ще може да се види дали цените в България са високи заради производствените разходи у нас. От данните на агенция „Митници“ става ясно, че 60% от продадените горива у нас са местно производство.Това означава, че може да се осъществи конкурентен внос, стига да се преодолеят ограниченията с данъчните складове, които са наложени от държавата.

Зам.-директорът на агенция „Митници“ Борислав Борисов, който участва в заседанието на комисията обобщи, че в последните години има динамика на пазара за горива. Първите пет компании намаляват относителния си дял и той се замества от други, които са с по-малки обеми, обясни лаконично той.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *