Санкциите свили търговията ни с Русия с 15%

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че страната ни губи много от санкциите и контрасанкциите между Европейския съюз (ЕС) и Русия, съобщи БНР. Борисов коментира, че за правителството е важно да изрази несъгласие с политиката на Москва към Украйна, но също е важно да развива икономическите отношения.

„Сега положението е по-лошо от Студената война. Навремето беше ясно – има си Варшавски договор, има си НАТО, има си СИВ, има си Европейски съюз. Сега, понеже правилата не са така ясно изразени, всички ние се движим от колективното ни членство – дали е в НАТО, или е в ЕС“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

„Показваме, че не сме съгласни с политиката за Украйна, но в същото време не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ и да изгубим пък и своите икономически позиции там“, каза още Борисов.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски също потвърди, че страната ни губи много от санкциите.

„Наложените икономически санкции от Европейския съюз на Русия са довели до спад на стокообмена между България и Руската федерация с 15 на сто“, заяви министър Лукарски.

Той отговори на въпрос на партия „Атака“ за ползите и вредите за страната ни от наложените ограничения. Министър Лукарски обаче уточни, че има увеличение в износа на водещите две групи стоки за Русия – медикаменти и части на автомобили. При медикаментите той е близо 7%, а при автомобилните части – над едно на сто. Божидар Лукарски предостави данни за най-големите загуби от износа за Москва след обявения забранителен списък:

„Само за периода след въвеждането на ограничението по вноса от Русия, т.е. периодът август-декември 2014 г., износът на селскостопански стоки и храни от групите, които в по-голямата си част са предмет на забранителния списък, намалява с 2,615 млрд. щатски долара в сравнение с предишната година“, заяви министър Лукарски.

Той съобщи още, че през октомври българска бизнес делегация, водена от него, ще посети руската страна. Очаква се да бъде обсъдено бъдещото развитие на икономическо сътрудничество между двете държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *