САЩ: Ал Кайда е пред банкрут

Талибаните са в много по-добро финансово състояние от Ал Кайда и набират средства за нападения срещу коалиционните сили в Афганистан от различни престъпни дейности.
Това заяви висш служител на финансовото министерство на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Според заместник-министъра на финансите Дейвид Коен талибаните печелят пари от отглеждане на мак и трафик на хероин. По думите му те набират средства и от представители на легалния бизнес в Афганистан в замяна на протекцията, която им осигуряват.
Коен каза на конференция за борбата срещу прането на пари, че Ал Кайда изпитва финансови затруднения и че губи влиянието си, което е резултат от усилята на САЩ и техните съюзници да пресекат източниците на средства за терористичната организация, като предриемат действия срещу нейните донори и като възпрепятстват движението на пари, отиващи за нейното финансиране, отбеляза АП.
„По наша преценка Ал Кайда е в най-лошото си финансово състояние от няколко години“, каза Коен. Той обаче предупреди, че това положение може бързо да се промени, тъй като все още съществуват голям брой донори, които са готови да предоставят пари на групировката. Същевременно талибаните изглежда се развиват в противоположна посока, като набират все повече сила въпреки международните усилия за прекъсване на финасирането на движението, посочи АП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *