САЩ с червена степен на тревога

Ню Йорк. САЩ за пръв път повишиха до най-висока червена степен вероятността от терористичен акт в полетите от Великобритания за САЩ, предаде АП. По скалата на Министерството на сигурността останали полети от и за САЩ са оценени с четвърта степен – „висока опасност“. Терористите са възнамерявали да взривят в полет едновременно няколко самолета на фирмите „Юнайтид“, „Континентъл“ и „Америкън еърлайнс“.

„Ал Кайда“ е единствената групировка, която има капацитета да координира няколко едновременни атаки“, заяви видният експерт по тероризма Роан Гунарана от института по отбрана в Сингапур.

Британският експерт Пол Бийвър пък припомни, че последните два месеца „Ал Кайда“ обеща да отмъсти за Ирак и Афганистан с атаки срещу британски и US самолети. „Това е един наистина много амбициозен заговор и ще бъда много изненадан, ако „Ал Кайда“ не е замесена“, заяви Пол Уилкинсън, който ръководи Центъра за изследване на тероризма и политическото насилие към шотландския университет Сент Андрюс.

US министърът на сигурността Майкъл Чертоф успокои американците, че засега няма индикации за действие на плана на US територия. Все още няма официална реакция на президента Джордж Буш заради отпуската му в ранчото в Крауфорд, Тексас. На летищата в САЩ мерките са затегнати и навсякъде има надписи, че не може да се внасят течности. Всички бутилки се изхвърлят в специални кошчета. Въвеждат се допълнително пунктове за проверка. „Америкън еърлайнс“ отмени 6 полета между САЩ и Лондон, оставащите 13 полета ще бъдат изместени от един до три часа. „Делта Еърлайнс“ обяви, че няма да отменя полети, но очаква приземяване от Лондон. Вътрешните и тези до други страни не са засегнати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *