Свалят прага на поносимост за цената на водата

КЕВР намалява прага на поносимост на българските домакинства, който ВиК операторите не трябва да надминават при определянето на цените си.До сега прагът беше 4% от средномесечния доход на домакинство за 2,8 куб.м. на глава от население, предаде БГНЕС.

Това са промените, които налага КЕВР след като вчераМинистерски съвет прие наредби за регулиранена качеството и цените на водоснабдителните и канализационните услуги.С новите промени прагът на поносимост бешесведен до 2,5%,с което регулаторът обяви, че ще ограничи възможността цените на водата не скочат „шоково”.

Комисията определи мерките като „защита на потребителите”. Това обаче не премахва възможността цените да се повишат до този нов таван.„Комисията няма да допусне шоково увеличаване на цената на водата”, обяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов, като допълни, че ще се балансира между интересите на клиентите и ВиК операторите.

Предстои ВиК операторите да представятбизнес плановете си за следващия 5-годишен период, който започва на 1 януари 2017 г. В тях дружествата ще представят цените си за 5-те години в периода, но Комисията ще одобрява цената за всяка година поотделно.

„Комисията няма да приема нива на цени над този снижен праг“, заяви Иванов, като подчерта, че таванът е различен в отделните области на страната, предвид различните средномесечните доходи в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *