Свинският грип удвои печалбите на фармацевтите за деветте месеца на годината

В период на икономическа криза общата печалба, реализирана от фармацевтичните компании, които се търгуват на БФБ, е скочила два пъти до 35.8 млн. лв. Това показва анализ на в. Пари на база резултатите на Софарма АД, Биовет АД, Българска роза – Севтополис АД, Септона България АД и Унифарм АД за деветмесечието на 2009 г.
Причини
Фармацевтичните компании не са засегнати от кризата или са засегнати в минимална степен, единодушни са финансовите анализатори. Според тях търсенето на продуктите от този сектор не е в пряка зависимост от моментното състояние на икономиката.
Кризата дори има положителен ефект върху резултатите на фармацевтичните дружества, тъй като мерките за намаление на разходите на практика подобряват печалбата, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг.
Лидер
Близо 90% от общата печалба в сектора е формирана от Софарма АД. За деветмесечието на 2009 г. фармацевтичният гигант успя да увеличи положителния си финансов резултат с 90% до малко над 32 млн. лв. Впечатляващ ръст е постигнат благодарение на антикризисната политика за намаляване на разходите. Средствата, отделяни за материали, са се свили с 8.9 млн. лв., за външни услуги с близо 5 млн. лв., намалели са и представителните разходи и тези за командировки.
В основата на голямата печалба стоят предпазлив мениджмънт и свита активност, коментира за в. Пари Огнян Донев, изп. директор на Софарма АД. Според него ръстът на финансовия резултат в условията на криза има и негативна страна – свитата стопанска дейност. Огнян Донев е убеден, че Софарма ще изпълни предварителните си прогнози и ще завърши 2009 г. с 8% повишение на продажбите и удвояване на печалбата спрямо миналата година.
Дейност
Втората по големина компания сред фармацевтичните дружества, търгувани на фондовата борса, е Биовет АД. Компанията е успяла да увеличи печалбата си 31 пъти до 2.14 млн. лв. за деветмесечието на 2009 г. От ръководството на компанията отказаха да направят коментар на финансовите си резултати. За периода януари – септември на тази година положителният финансов резултат на Българска роза – Севтополис е нараснал с 28% до 683 хил. лв., а на Септона България – два пъти до 918 хил. лв.
Единствено нетната печалба на Унифарм намалява с 58% до 702 хил. лв. Имаме спад на финансовия резултат, но важното е, че е положителен, каза Иван Донев, директор Връзки с инвеститорите на Унифарм АД. Според него браншът не е засегнат от кризата и дружествата се справят отлично в тези условия.
По-малките дружества отчитат обичайно и по-големи колебания в резултатите си, особено при тези с по-високи разходи за лихви и амортизации, обясни Цветослав Цачев.
Постъпления
Приходите от продажби на фармацевтичните дружества нарастват, но с много по-слаби темпове, отколкото печалбите. Продажбите на Софарма са скочили с 1.6% до 350.6 млн. лв. към 30 септември 2009 г. Дъщерното дружество на компанията Българска роза – Севтополис е увеличило продажбите си с 5.6% до 9.8 млн. лв. При Биовет увеличението е от 4% до 85.9 млн. лв.
Ръстът на продажбите около грипната епидемия, която се разрази в началото на четвъртото тримесечие, със сигурност ще се отрази благоприятно върху резултатите на фармацевтичните фирми и те ще завършат годината с още по-добри показатели, прогнозира Детелин Йорданов, УД Интеркарт Инвестмънтс.

Pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *