Сигурна защита срещу финансов риск

Банките приемат гаранциите на Българската агенция за експортно застраховане

Във времената на глобална икономическа и финансова криза възможността за възникване на частична или пълна неплатежоспособност нараства значително. Затова и кредитори, и длъжници търсят най-различни възможности, за да минимализират риска от загуба и да си гарантират парите, които са похарчили.
За разлика от развития пазар за банкови и застрахователни услуги в Европа в България повечето бизнеси все още не познават добре възможностите за застраховане на финансови и кредитни рискове. Най-потърпевши от незнанието си малките и средните предприятия, повечето от които по юридическата си форма представляват или еднолични търговци (физически лица), или персонални търговски дружества (юридически лица), които обаче и като гигантските корпорации правят бизнес, като сключват различни търговски договори.
Застраховка на финансови загуби
Покритието на застраховката обхваща всички загуби и разноски, понесени от застрахования от промени в пазарната стойност на активи, изменение на ценови равнища, загуба на доход от наем, непредвидени търговски и нетърговски преки и косвени загуби, пропуснати ползи и облаги поради настъпване на застрахователно събитие, както и допълнителни разходи на застрахования за намаляване на загубите.
Покриват се и всички разноски на застрахования доставчик или изпълнител поради отказ на плащане от неговия контрагент след изтичане на срока за отложено плащане или по предварително договорена схема за разсрочено плащане, както и при загуба на доход.
Проблемът е, че този вид застраховка все още не се предлага в България като самостоятелен продукт. От нея може да се ползват само бизнеси, които вече са сключили застраховка „Пожар“ (за фирми) или „Индустриален пожар“. Наличието на поне една от тези две застраховки е базово условие за ползване на опцията „Загуба на доход“.
Покритието, което осигурява тази застраховката, е в два варианта. Първо, при прекъсване на дейността на търговеца с нея се покриват загуби и/или разноски от свиването на брутната печалба или увеличаване на постоянни разходи поради пълно или частично принудително прекъсване на дейността му, засегнато недвижимо или движимо имущество (без стоково-материални ценности) и настъпило събитие по други застраховки като „Пожар“ (фирми) или „Индустриален пожар“.
Покриват се и допълнителни разходи по дейността на застрахования до отстраняване на последиците от настъпилото събитие, когато те превишават обичайно присъщите разходи поради използване (наемане) на външно оборудване или на допълнителен персонал и/или използване на външни услуги. И трето, покриват се загуба на доход вследствие авария на машини и оборудване. А това изисква предварително сключване на застраховка „Авария на машини“. Във всичко останало застрахователната практика е аналогична на условията по продукта „Загуба на доход вследствие пожар и природни бедствия“.
По време на криза е особено важна и застраховката
„Загуба на трудово възнаграждение“- най-вече за наемните работници. На обезщетение подлежат финансовите загуби поради прекратяване на вписан в НОИ трудов договор, освен ако уволнението или съкращаването не е дисциплинарно – поради неизпълнение на служебните задължения от застрахования.
Максималният срок на обезщетението достига шест месеца, а размерът му не надхвърля шест средномесечни трудови възнаграждения.
Но застрахователите правят и съществена уговорка: от евентуалните обезщетения се приспадат компенсациите и обезщетенията, които застрахованият получава по силата на нормативен акт, съдебно решение и/или други застраховки, покриващи същото събитие.
Следващият типично антикризисен застрахователен продукт е застраховката „Загуби от неплащане на дължими лизингови вноски“. Този застрахователен продукт е предназначен най-вече за търговци, отдаващи движимо имущество на изплащане или под наем на редовни погасителни вноски по валиден договор за лизинг. В повечето случаи това се явява единствената възможност за лизингодателя да получи парите си при неиздължаване от длъжника и невръщане на лизинговия обект. Застрахованата сума е в зависимост от максималния размер на финансовите загуби, които са възможни за застрахования през периода на застраховката.
Страхът на банкерите от несъстоятелност на техните длъжници, който свива банковото финансиране, породи друг специален застрахователен продукт – „Застраховка на кредити“.
При този риск съответната застрахователна компания поема задължението да покрие срещу някаква дължима премия неизпълнението на погасителен план от кредитополучател с редовен договор. Обект на застрахователна защита обаче са само непогасените дължими суми по договор за потребителски, ипотечен или земеделски заем, както и по експортен кредит при настъпване на обща неплатежоспособност на длъжника.
Но и тук има специална уговорка. Отговорността на застрахователя се простира само до бруто непогасената сума по кредита (главница и начислени лихви), когато е договорено изплащане на цялото задължение на определен падеж – или бруто дължимата сума, при предсрочно издължаване на кредита.
Във всеки случай обаче застрахователната сума включва всички дължими суми, чийто сбор не надвишава кредитния лимит за всеки длъжник поотделно, а размерът на дължимата застрахователна премия се определя от кредитния рейтинг на длъжника и експертната оценка на поетия от банката кредитен риск.
Не бива да се забравя, че съгласно Наредба №9 на БНБ застрахователните полици на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), сключени за сметка на държавата, по които търговска банка е застрахована или е трето ползващо се лице, се класифицират като безрисково обезпечение.
Застраховка „Финансови рискове“ може да се сключи от еднолични търговци и фирми, като се представи редовен договор и обезпечение – поръчители, запис на заповед, залог, ипотека, а застрахователната сума зависи от размера и броя на дължимите вноски по конкретния договор. Застрахователното покритие за всички събития през периода на застраховката е до действителния размер на вредата (неплатените дължими вноски), но не повече от застрахователната сума.
Застрахователната премия се издължава периодично въз основа на реализиран оборот за определен срок или еднократно при сключване на застраховка за отделен договор.
Застраховки срещу краткосрочен политически риск покриват плащания по външнотърговски сделки, при които периодът на отсрочване е до 1 година. С този продукт се покриват политически рискове – свързаните с държавата на чуждестранния купувач като война, преврат, граждански безредици, бунтове, стачки, ембарго, както и природни бедствия или други събития със сравним ефект.
Застрахователите плащат още и при обявяване на общ мораториум върху плащанията; промени във валутния режим, конфискация или национализация; отказ за плащане или просрочване на дължимото плащане повече от 3 месеца, когато длъжник е чужда държава или чуждестранен държавен орган; ембарго върху износ на стоки или услуги по международни договори, по които България е страна.
Застрахователно обезщетение се изплаща в случаите на настъпване на застрахователно събитие. Максималният му размер е 90% от претърпяната загуба.
Подобна е и застраховката срещу краткосрочен търговски риск като изпадане на чуждестранния длъжник в неплатежоспособност, в несъстоятелност или в ликвидация, както и забавяне на дължимото плащане по договор повече от определения период на изчакване по причини, несвързани с изпълнението на условията по договора. Застрахователно обезщетение се изплаща до 85% от максималния му размер.
Затова ако ви се налага да опазите парите си в тези размирни кризисни времена, най-добре е да се подсигурите и с няколко застраховки по сделката. Загубите, които бизнесът може да претърпи, ако икономисва от минимализирането на риска, може да надхвърлят стотици и хиляди пъти платената на добър застраховател сума.
Застраховка на банкови гаранции

Тя служи за покриване отговорността на българско юридическо лице при изпълнението на негови задължения към други български юридически лица. Разновидност на застраховката е „Застраховка на гаранции (поръчителства)“ и „Митнически гаранции по Карнет ТИР“. Застрахователните обезщетения се изплащат в 15-дневен срок от датата, на която са били представени всички документи, доказващи застрахователното събитие, възникналите от него вреди и техния размер. Предмет на застраховката може да бъдат и издадени банкови гаранции в полза на български износител.
Какви гаранции може да се застраховаш? Става дума за гаранция като добро изпълнение, участие в търг или конкурс, гаранция за авансово плащане, както и всички други гаранции, свързани с изпълнението на договор за износ.
Покритите рискове включват основателно усвояване на гаранцията от чуждестранния длъжник, когато износителят не е изпълнил коректно задълженията си по договора за износ или условията на търга или конкурса. Неоснователно е усвояване на гаранцията, без износителят да е нарушил задълженията си.
Застрахователно обезщетение се изплаща в случаите на настъпване на застрахователно събитие. Максималният му размер е 90%.
Добре е да се знае

Застраховка на кредити може да се сключи самостоятелно или в комбинация с други застраховки като предекспортно финансиране. Например застрахова се банков кредит, който се отпуска за оборотни средства с цел финансиране на износа и следекспортно финансиране по реализирани продажби, когато полица срещу търговски или политически риск се прехвърля в полза на банка.

Хубен Ненчев, „Икономически живот“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *