След корекция ръстът в цената на златото може да продължи

Цените на основните метали регистрираха спад във вторник на фона на относително силното представяне на щатската валута и спада в цената на петрола.

Златото завърши деня без изменение за деня при ниво от 466.1 долара за тройунция с доставка през ноември, след като регистрира значителен спад през предходните два дни на фона на продължаващият ръст на щатската валута.

Анализатори коментират, че като цяло след силния си ръст от последния месец златото е на територията на свръхпокупките и ръстът на щатската валута и понижението в цената на петрола са в основата на корекцията при благородния метал.

Не са единни обаче мненията на инвеститорите относно това колко ще продължи корекцията, като движението в цената ще най-вероятно ще се определя от движението на щатската валута.

Като цяло мнозинството от анализаторите са на мнение, че металът е в дългосрочен възходящ цикъл, който се подкрепя от фундаментални фактори. Сред тях са ръстът на търсенето му и несигурността за развитието на световните икономики на фона на рекордните цени на петрола.

Силно е потреблението на златото през последната година, като за миналата година потребителското му търсене се е повишило със 7%, което е първото за последните четири години увеличение в потреблението на благородния метал.

В края на миналия месец фючърсите на златото достигнаха най-високото си ниво от края на 1987 г., след като преминаха нивото от 470 долара за тройунция, най-вече поради ръст в цената на петрола и опасения за зараждащата се инфлация.

Според прогнозите на някои анализатори цената на златото ще продължи да се повишава и през следващите години.

По мнение на Греъм Бърч, мениджър на инвестиционен фонд на Merrill Lynch&Co, златото може да поскъпне до 725 долара за тройунция до 2010 г. В основата на поскъпването ще стои растящото потребление от страна на Китай. Потреблението на бижута в Китай се е повишило с 11% до 224 тона годишно според лондонската анализаторска група GFMS Ltd.

Прогнозите на Греъм Бърч са за повишение до 600 тона през следващите пет години. За сравнение, през последната година потреблението на бижута в Индия е около 517 тона.

От друга страна, много анализатори считат, че стойността на златото е силно подценена на фона на цените на други стоки. Така например тройунция злато към момента е на цената на около 7,5 барела петрол, на фона на средно 17,5 барела през последните години.

Пред цената на златото обаче съществуват известни рискове в краткосрочен аспект, свързани с повишаващите се лихви и поскъпването на щатската валута.

Най-високите си нива ценният метал е достигал през 1980 година – 725 долара за тройнунция.

От: Теодор Минчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *