Словения деблокира 800 млн. евро за възстановяване на икономиката си

Принтирай | Изпрати

Словения прие пакет от мерки на стойност 800 милиона евро за оживяване на икономиката си, засегната от международната финансова криза, предаде агенция Франс прес. „Избрахме мерки, които ще имат възможно най-силен ефект за най-голям брой икономически сектори, засегнати от кризата“, каза министърът на развитието Митя Гаспари след заседание на правителството. Той добави, че пакетът на стойност 800 милиона евро или 2,13 процента от брутния вътрешен продукт, може да се окаже само първата серия от мерки срещу влошаването на икономическата ситуация.

Лявоцентристкото правителство на премиера Борут Пахор е изготвило схема за помощи и субсидиране на предприятията, принудени да намалят работното време на служителите си под 40 часа седмично поради липсата на търсене. Това трябва да позволи да се запазят заплатите и да се избегне съкращаването на хора в засегнатите предприятия заради лошата конюнктура. Планът предвижда също намаления на данъците за инвестиции на малките и средни предприятия.

Пакетът от мерки принуди правителството да преразгледа бюджета за 2009 г. и да повиши дефицита до 2,33 от брутния вътрешен продукт вместо първоначално предвидените 0,33 на сто.

„Ситуацията е много по-лоша, отколкото мнозина биха искали да повярват“, подчерта Митя Гаспари и поиска от социалните партньори да избягват да искат увеличения на заплатите в обществения сектор.

Lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *