Софийския университет „Св. Климент Охридски“ търси 850 студенти

Университетите в страната продължават да търсят студенти. Дори и след трето класиране в повечето големи висши училища остават стотици незаети места, показа проверка на „Труд“.Софийския университет „Св. Климент Охридски“ търси 850 студенти.

Резултат с изображение за су климент охридски софия

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където тази година новоприетите студенти са 4486, се търсят още 850 студенти или с 212 повече в сравнение с миналата година. Незаетите места, които са почти 19%, са „държавна поръчка“, за редовна и задочна форма на обучение.

Дори най-авторитетната специалист в Алма Матер – „Право“, остава незапълнена. За нея се търсят 9 кандидати за задочна форма.

Допълнителен прием има по още редица специалности, сред които „Философия“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, голяма част от филологиите и други общо над 80 специалности, информира в.Труд.

Допълнителен прием има и в платено обучение, където се търсят общо 19 студенти по „Социология“, „Публична администрация“ и „Фармация“.

Подаването на документи е от 10 до 14 септември, а класирането ще бъде обявено на 18 септември, посочиха от СУ пред „Труд“ и уточниха, че кандидатстването става по документи, след издържан изпит тази година в Алма Матер или друг университет според Закона за висшето образование. Има допълнителен устен изпит единствено по теология, който ще е на 15 септември.

Според утвърдения от Министерски съвет прием за тази година местата в държавните вузове са 45 781. 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование. Миналата година те са били съответно 45 584 на 38 555.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *