Софиянци работят за $2,60 на час

Работещите жители на големите градове в Западна Европа получават средно три пъти по-високо заплащане отколкото колегите им в Източна Европа, се казва в годишния доклад Prices and Earnings на швейцарската банка UBS. Според проучването на банковите експерти най-ниско в Европа е заплащането в София, и Букурещ, което пък е сравнимо с получаваното от работещите в столиците на Колумбия и Тайланд. Заетите в южноамериканските и африканските столици са единствените с по-ниски от нашите възнаграждения. Цюрих, Женева и Ню Йорк заемат първите три места по заплащане. В София българите получават една четвърт от почасовото и от годишното заплащане на колегите си в Ню Йорк. За 1 час работа в София заетите получават чисто 2,60 долара, а в Букурещ – 2,90 долара. В Цюрих почасовото заплащане е най-голами – 22,60 долара, следван от Женева с 20,40 долара и Ню Йорк – 19 долара.
Както знаем, обаче, заплатите не дават ясна картина на стандарта на живот. По-важното е какво можеш да купиш с доходите си, тоест каква е покупателната сила на парите в джоба. А на това се отразяват не само цените на стоките на различните пазари, но и данъците и таксите, които намаляват разполагаемия доход, а зависи и с какво пълним „кошницата” си.
По данъчна тежест например София е на 14 място със своите 25% от доходите, поделяйки позицията с Атина, Хелзинки, Истанбул, Маями, Торонто, Виена и Цюрих. Работните часове за една година на софиянци са 1993 (48 часа на седмица), при 1830 средно за Източна Европа и 1745 – за западноевропейските страни.
Като теглим чертата, за съжаление България остава на дъното на европейската класация – както по брутни и нетни доходи, така и по стандарт на живот. В проучването са използвани данните за София, което показва, че за страната сравнението ще е още по-неблагоприятно (в столицата все пак не само цените, но и доходите изпреварват средните за страната). Кошницата, използвана от UBS, струва 2670 долара в основните западноевропейски градове. В източноевропейските цената й е с 40% по-ниска. В София тя струва 1558 долара, или 52,5% от западноевропейската. И един любопитен факт от нашата кошница: по скъпотия на бензина София е едва на 23 място, нищо че по останалите показатели гони дъното, но пък и в Европа цените на бензина са най-високи, а сред европейските градове столицата ни е на 20 място по този показател.
В своето проучване UBS е сравнявала данните на 73 столици и големи градове в света, като в статистическата кошница са включении 122 стоки и услуги, типични за западноевропейския начин на живот. В доклада си експертите сравняват цени, доходи, подоходни данъци, работни часове и полагаем отпуск за 14 различни професии. Данните, използвани в проучването са от април и май 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *