Специална марка ще гарантира качеството на българските плодове и зеленчуци

Според него българските оранжерийни производители не употребяват препарати, влошаващи качеството.
„Докато моите зеленчуци стоят в тези опаковки, коитоаз съм пуснал, добре, ама като се извадят от там. Или като в тия опаковки се турят други зеленчуци, или когато дойдат македонски домати в български опаковки, как ще стане това. Смятам, че контролиращите органи първо трябва да установят начин, по който проследимостта на произхода да бъде ясна и категорична. Че много трудно ще установиме какво ядеме в близките месеци, аз съм убеден. Мога да ви уверя, че специално българското зеленчукопроизводство проблеми с безопасността няма или ако има, са много малки“, иформира Пламен Сапунджиев.
Семиха Ангелова, доставчик на вносни плодове и зеленчуци в големите търговски вериги, увери в предаването ни „Преди всички“, че контролът е много строг.
„Контролът на големите вериги към нас доставките е специално много голям и към проиозхода на стоката, класа, сертифицирана ли я тая стока, има ли санитарни заключения“, каза Ангелова.
Българската агенция по безопасност на храните планира проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци. Предвижда се създаване на мобилни центрове в цялата страна, в които ще могат да се подават сигнали. Ще се следи най-вече за забранените за ползване в Европейския съюз пестициди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *