Спогодби за транспортното сътрудничество ще подпише Плевнелиев в Китай

По време на предстоящото посещение в Китай президентът Росен Плевнелиев ще подпише спогодби в сферата на транспортното сътрудничество и за отварянето на нови културни центрове съответно в Пекин и в София.

„Надяваме се, че ще има и други споразумения по линия на Българската академия на науките и Китайската академия на науките, и такива на чисто прагматична бизнес основа“, казва той в в интервю за Синхуа, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

„Целта на моето посещение е да отвори колкото може повече врати и да подсили отличните българо-китайски отношения,“ заяви Плевнелиев.

Пред Синхуа Росен Плевнелиев допълва, че ще бъде придружаван от бизнес делегация, като много от компаниите в нея вече имат бизнес с Китай. По време на посещението на президента в Китай ще бъдат организирани и два бизнес форума.

Росен Плевнелиев е посочил, че се гордее с първите успешни китайски проекти – заводът за сглобяване на автомобили на Great Wall Motors и изграждането на мрежата на български телекомуникационен оператор, извършено от китайската компания Huawei.

„Много други китайски компании инвестират в сферата на земеделието, в сферата на енергетиката, в сферата на възобновяемите енергийни източници, приветстваме и амбициозната програма на строителните компании от Китай за участие в инфраструктурни проекти в България и в региона,“ казва Плевнелиев.

Стокооборотът между двете държави през 2012 г. се увеличи с над 20 процента. За 2013 година Плевнелиев очаква рекорден ръст.

„Тази динамика е много позитивна. Китай за България е най-важният стратегически партньор в Азия. Китай е и нашият най-голям икономически партньор. Ние искаме да развием, да уголемим и да умножим постигнатото,“ каза Плевнелиев. „За това виждаме много сериозни перспективи и в сферата на земеделието и производството на храни, където България е готова да предостави индустриални зони и площи за производство на храни,“ каза той.

Плевнелиев каза, че вижда сериозни перспективи за двустранните връзки, ако Китай обмисли използването на стратегическото местоположение на България като възможност да се позиционира в Европейския съюз в по-широк контекст.

„Готови сме да предоставим на концесия наши пристанища на река Дунав, както и на Черно море“, казва президентът и посочва, че такава възможност съществува и по отношение на магистрали, тунели, мостове и хидроенергийни комплекси, които могат да бъдат построени между България и Румъния с участието на китайски партньори.

„Разбираме, че имаме важна мисия и тя е следната: стъпка по стъпка, в правилната посока, която е към задълбочаване и разширяване на сътрудничеството“, посочва президентът.

Според Плевнелиев България може да продава в Китай свои традиционни продукти като кисело мляко, вино и розово масло. Има възможности и за българския туризъм, тъй като все повече китайци пътуват в чужбина, казва той.

Посещението на държавния глава ще се състои от 12 до 15 януари по покана на китайския му колега Си Дзинпин, припомня Синхуа.

Наскоро министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на Народното събрание Михаил Миков посетиха Китай, приветствайки всички китайски инвестиции в България и в региона, припомня още Синхуа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *