Според експертите на Европейската комисия Латвия няма да се нуждае повече от финансова помощ

Според експертите на Европейската комисия Латвия няма да се нуждае повече от финансова помощ. Рецесията в страната, която е най-силна сред всички членки на Европейския съюз, е изиграла ролята на спирачка за потребителското търсене на домакинствата.
По този начин нуждата от външно финансиране се ограничава, пише Bloomberg.
Свиването на потребителските разходи ще помогне на отрицателното салдо по текущата сметка да стане положително още през тази година. Неговата стойност може да достигне около 836 млн. долара общо за 2009 и 2010 година.
Латвия получи финансова помощ за 7,5 млрд. евро предимно от Европейската комисия, чиято цел е да се стабилизира икономиката на страната. Икономиката на страната се сви с 18% на годишна база през първото тримесечие на годината.
Спасителният план за латвийската икономика бе финансиран и от Международния валутен фонд. Неговата стойност се равнява на 34% от брутния вътрешен продукт на страната,
Докладът на Европейската комисия разкрива още, че държавният дълг на страната може да се увеличи до 65% от БВП през 2010 г. и до 77% през 2011 г. Това включва и разходите за стабилизиране на финансовата система на Латвия.
Миналата година латвийското правителство похарчи над 282 млн. долара за спасяването на AS Parex Banka, която е втората по големина банка в страната.
Парламентът на Латвия трябваше да ограничи разходите в бюджета с около 500 млн. лата, за да може да получи първия трансфер от финансовата помощ на ЕС на стойност 1,2 млрд. евро. Средствата ще бъдат изплатени в края на юли и ще съживят икономиката на страната.
Страната трябва да съкращава бюджетните си разходи с по 500 млн. лата през всяка от следващите три години, за да намали бюджетния дефицит до 3% от БВП до 2010 г. За тази цел правителството предвижда да увеличи данъка върху доходите до 25% от сегашните 23%.
От 1 юли в страната влезе закон, който намалява пенсиите на работещите пенсионери със 70%, а на останалите пенсионери – с 10%.
Икономиката на страната ще се свие с 18% през тази година и с 4% през следващата, преди да започне плавно да расте с 1,5% през 2011 г. и с 3,8% през 2012 г. Това е последната икономическа прогноза на Европейската комисия.
Безработицата може да се повиши до 15,8% през 2009 г. и 17,4% през 2010 г. Тя достигна 13,9% за първите три месеца на тази година, съгласно данните на Европейската комисия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *