СП: Банковият надзор не е ефективен

Банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите.Това пише в изводите на одита над БНБ за периода 2012 – 2014 г., извършен от Сметната палата. Одитният доклад е внесе в Народното събрание още в края на миналата седмица.

Сметната палата е дала 13 препоръки на УС на БНБ за подобряване на надзорната дейност със срок за изпълнението им една година.Почти всички отговорности по банков надзор са концентрирани в подуправителя на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“. Управителният съвет и управителят на БНБ не са ангажирани с надзорния процес, поради което има риск надзорната дейност да не е ефективна, пише в доклада.

Установени са съществени проблеми с административния капацитет на надзорната дейност. При прилагането на нова регулаторна рамка „Базел Три “ и значителна по обем нова отчетност неоснователно е намален броят на служителите, изпълняващи дейности по инспекции и дистанционен надзор. Това е довело до паралелно извършване на инспекции на място и дистанционен надзор от едни и същи служители.

Делът на кредитните институции, в които през одитирания период е извършена инспекция на място, е намалял значително, като от 68 на сто през 2012 г. стига до 43 на сто през 2014 г. Не е извършвана проверка по същество за верността на данните в отчетите, подавани от кредитните институции. Верификацията на отчетните данни се извършва автоматизирано. В процеса на одита е установено, че от тези автоматични проверки са изключени отчетите на две кредитни институции, без обективно основание, ред и процедура.

В управление „Банков надзор“ липсва изградена система за управление на рисковете от нередности и измами. Няма механизъм за проверка на декларациите по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това поражда рискове служители на БНБ да осъществяват банков надзор на институции, с които имат договорни взаимоотношения.

През периода 2012-2014 г. са извършени общо 27 пълни инспекции, като се наблюдава тенденция на намаляване. Четири от кредитните институции не са били обект на пълна инспекция през тригодишния одитиран период, девет не са били обект на пълна инспекция в рамките на две последователни години, като в шест са извършвани само тематични или специализирани проверки.

Процесът по възлагане и извършване на инспекции на място не е ефективен, защото: част от работните документи на надзора са попълвани от служители на една от проверяваните кредитни институции; липсват проверки за свързаност между кредитополучатели и акционери на банка, не се проверява целевото усвояване на кредитите, както и източниците за погасяване на кредитите – всичко това създава среда за измамни практики.

Тримесечните доклади, отразяващи състоянието на банковата система, не са разглеждани своевременно от членовете на Управителния съвет и са приемани само „за информация“. Индивидуални доклади от надзорните инспекции въобще не се внасят в Управителния съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *