Страх и паника край Дунав

Евакуират Никопол, кабинетът обяви кризисно положение

Разграбват минералната вода и консервите, който няма важна работа, да не идва, отсече кметът на Видин

Стотици любопитни видинчани се струпаха вчера на брега на Дунав, за да видят рекордно високата вълна. По същото време в Никопол започна евакуация, а шефът на пожарната ген. Кирил Войнов обяви, че няма нищо сериозно и че медиите създават паника. В града обаче са залети 25 къщи и медицинският център. Евакуирана е и детска градина. Само 20 см остават водата да залее пътя Плевен – Никопол и да го направи непроходим.

Реката се покачи с още 34 см край Видин и отбеляза рекордните 940 см към 14 ч. До късно вчера евакуация още нямаше. Дигите могат да издържат до 10,33 м, каквото там не е имало.

Придошлата река забавлява младите, но паникьосва много възрастни. Докато момичета се снимат за спомен пред останалите без мост край брега кораби и ресторанти, други масово се запасяват с продукти. Първо свършиха свещите и минералната вода. Изчезнаха за секунди, защото предупредиха, че може да спре токът, обясни продавачка. Сред купуваните стоки най-често са бисквитите, хлябът и консервите. Ние пък не се страхуваме, обявиха трима тийнейджъри, доволни от неочакваната дунавска ваканция.

Не вярвам на радиото и телевизията, искам да видя, сподели възрастна жена, преживяла наводнението от 1942 г. Тогава баба Мария Векова била дете. Къщата им била до тогавашната фабрика „Загорка“. Семейството се качило на покрива, а водата стигнала стряхата. Страшно беше, а внуците сега се шегуват с мен, като разказвам. Да не дава Господ да разберат какво е…

От страх или от любопитство сте тук? И от двете, отговаря младо семейство. Друго пък дошло с бебето си. Носи го майката в торба тип кенгуру.

Паралел между това пълноводие и разлива през 1942 г. не може да се прави, обяснява достолепен старец. Тогава ледени блокове препречиха реката и тя излезе от коритото. Сега има диги. Ама природа, знаеш ли, заключава човекът.

Дано не ме стигнат спомените на баба, споделя десетокласничката Нели. Тя все разказваше как през 1942 г. водата отмъкнала цялата й покъщнина. Живеели към хотел „Ровно“. После при „Майски лес“ си открила бюфета и си го занесла вкъщи. Голям смях падаше. Ще й запаля свещ за извинение, че не съм вярвала, каза Нели.

Но докато хората се забавляват с реката, властта се разтревожи сериозно. Кабинетът обяви кризисно положение във всички общини по поречието на Дунав. За сравнение, най-високите нива, достигани при Видин, са: 1981 г. – 927 см, 1988 г. – 880 см, 2005 г. – 860 см. Вицепремиерът Емел Етем и шефът на Гражданска защита Никола Николов бяха миналата нощ във Видин. Подробно бе анализиран планът за евакуация, разбра се, че трябва да се търси терен за палатков лагер. Бяха уточнени и събирателните пунктове. 6 училища ще подслоняват хората.

Кметът на Видин д-р Иван Ценов пък призова, който няма важна работа, да не ходи в града. „Доволен съм, че ген. Кирил Войнов е при нас. С него сме в добри отношения, но оценяваме различно ситуацията. Той е спокоен и смята, че се презастраховаме и дано да се окаже прав. Аз обаче за пръв път виждам толкова опасна река. До сряда чакаме ниво от 990 см, но след това не знам. Не съм спал от 3 дни, Войнов ми е нужен за кураж“, заяви още кметът.

Първолета Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *