Стрес тестове за банките поне веднъж годишно

Поне веднъж годишно банките, опериращи на родния пазар, ще бъдат подлагани на стрес тестове от Българската народна банка.

Тя ще трябва и да съставя веднъж годишно план за надзорни проверки на всички банки в страната, включително и за техните клонове и дъщерни дружества.

Това предвижда проект за промяна на Закона за кредитните институции, който е публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Банките ще трябва да изпращат до БНБ планове за преструктуриране при евентуални проблеми, които БНБ ще трябва да утвърждава.

Минумумът капиталова адекватност ще бъде намален от 12% на 8%, какъвто е прагът, валиден за всички страни в ЕС.

Промените се правят заради ангажимента на страната да приложи европейските директиви, свързани с регулирането на банките в целия ЕС. Целта е да се хармонизира контролът над банките в страните членки като първа стъпка към въвеждането на Единния надзорен наръчник.

„В контекста на пълната ни интеграция с ЕС имплементирането на директивата е добре за българските банки. Директивата пренаписва голяма част от закона, но това са неща, които са известни на банките в страната и някои изисквания вече се прилагат“, заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, цитиран от в. „Стандарт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *