Създава се Българо-сръбска промишлена палата

Развитието на Югоизточна Европа и сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката и науката обсъдиха днес премиерът Орешарски и генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович. Междувременно стана ясно, че между Сърбия и България ще се създаде още една тясна връзка на сътрудничество.

Не е шега – досега съседите България и Сърбия не са имали обща търговско-промишлена палата. Това става факт със средства от програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество. Първите партньори в нея са Българския икономически форум, Промишлените палати във Видин и Лесковац и регионалните камари в Ниш и Зайчар.

„Целим да насърчим бизнеса между двете страни“, заяви Мариана Христева, съпредседател на БСТПК.

„Мисля, че тя може да съдейства много както да се повишат инвестициите между двете страни, така и, разбира се, търговията“, каза Георги Табаков – председател на Българския икономически форум.

„Няма да пропуснем конференции и форуми, на които ще се дискутират икономическите въпроси между България и Сърбия“, допълни Мариана Христева.

„И, разбира се, доколкото е по силите на една неправителствена организация да подпомага и да съдейства за инфраструктурните проекти, които са общи между двете страни“, коментира Георги Табаков.

Това сътрудничество е важно за граничните райони, които са най-бедните краища в България и Сърбия, смята дипломатът от посолството на Сърбия Александър Миличевич.

„Освен това тази камара в бъдеще трябва да бъде един от основателите – партньори, които трябва да свърже фирми от Сърбия не само в граничните области, но в цялата България и цяла Сърбия, за да се свързват предприятия, да правят нови възможности за износ към трети страни“, убеден е Александър Миличевич, първи съветник в посолството на Сърбия в София.

Като членка на ЕС България може да предложи добри възможности за търговия в Европа, Сърбия пък има безмитни режими с Русия, Китай и Средна Азия, допълва Александър Миличевич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *