Сътрудници прибират тлъсти хонорари без договор

Безотчетните пари отиват за дарения и букети, оправдават се народни избраници

Черна каса храни роднини и любовници на депутати

Нов скандал разтресе парламента, след като независимата депутатка Мария Капон обяви в сряда, че народните избраници въртят над 2 млн. лева годишно като черна каса. Става въпрос за парите, които се дават за наемане на съветници, експерти и сътрудници. Сумите са 2/3 от основното месечно възнаграждение на депутатите, което прави над 700 лева. Парите се превеждат на ръководствата на парламентарните групи от администрацията на Народното събрание. Депутатите обаче се разплащат на ръка, без да сключват договори. Това е грубо нарушение на Кодекса на труда и данъчните закони, възмути се шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина.Разкритието на Мария Капон разгневи повечето й колеги от всички парламентарни групи. „Сега пак всички ще ни оплюят, а и ще ни подгонят да правим договори за всеки даден лев“, негодуваха депутати. Зевзеци пък подмятаха, че ще стане страшно, ако се огласят имената на всички сътрудници на народните избраници. „Повечето са роднини, любовници и приятели. Затова е по-удобно да им се плаща на ръка, без нищо черно на бяло“, обясняваха запознати.

В предишния парламент парите дори се слагаха в пликове и директно се отделяха за предизборни кампании, припомниха народни избраници.

„На практика парите не се отчитат никъде. Депутатите не са задължени да сключват трудови или граждански договори със сътрудниците. Когато ти трябва помощ, викаш някой да ти я свърши и му плащаш на ръка“, обясни Капон.

Сътрудници и асистенти се викат или да преглеждат и сортират пощата, или да подготвят експертни становища, коментираха от трите управляващи партии. За свършената работа на месец те давали около 200 лева на човек. Около 20-30 на сто от полагащата се „горница“ над заплатата задължително отиват за нуждите на парламентарната група. С тях се плаща и за подготовка на кръгли маси, дискусии и семинари извън столицата.

От ДСБ веднага се оправдаха, че част от парите отивали за дарения. Последните бяха за пострадалите от наводненията, обясни Константин Димитров. Със същата теза се включиха и седесарите. Трябват и пари за най-елементарни нужди като хартия за ксерокс и техническа поддръжка на стаята – изгорели крушки и контакти, обясниха пък от ОДС.

Само от НДСВ официално си признаха, че ги харчат за подаръци, букети и картини. Отделените за това пари на месец не стигат, оплака се Станимир Илчев. Тръгнете оттук до Софийския университет и ще видите, че няма просяк, който да не ме познава, сподели още царистът. Той предложи да се пренесе практиката на Европейския парламент и у нас. Там директно на сътрудниците се плаща от парламента, без да се минава преди това през депутатите, обясни той. Илчев заяви, че като евронаблюдател имал такъв сътрудник там.

„След тази дандания няма как да не променим парламентарния правилник и да не кажем сбогом на черната каса“, признаваха народни избраници.

Нина АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *