С 20 млн. лв. Пловдив ще се развива като евроград

През следващите пет години държавата ще отпусне 20 милиона лева на община Пловдив. Това предвижда проектопостановление на правителството, което ще бъде гласувано на едно от следващите му заседания. Парите се дават във връзка с избора на Пловдив за европейски град на културата през 2019 година.

През 2015 г. парите за града под тепетата са най-малко – 1,5 млн. лв. През следващите години нарастват и през 2019 година те ще бъдат 6 млн. лв.
Пловдив ще получи и парична награда от Европейската комисия от 1,5 млн. евро.

Инициативата Европейска столица на културата се организира от Европейската комисия от 1985 г. насам, като целта й е да се даде тласък на културния обмен вътре в европейската общност. Всяка година два града от две страни членки стават европейски столици на културата, като за 2019 г. градовете ще са от България и Италия. Матера е италианският град, спечелил приза. В него е сниман филмът „Страстите Христови“.

В продължение на седем дни жури от седем европейски и шест български експерти обикаляше четирите града кандидати, за да прецени кой е най-достойният да бъде културна столица на континента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *