Таксите на инвестиционните банки в Европа стигнаха седемгодишен връх

Таксите на инвестиционните банки в Европа, нараства по-бързо, отколкото в Азия, в Северна и Южна Америка. Те достигат седемгодишен връх, тъй като продажбите на дългове и акции и стабилната британска икономика водят до застой на приходите от търговия, съобщава агенция Bloomberg.
Приходите от сливания, кредити, продажби на акции и облигации в Европа, Близкия Изток и Африка са се увеличили с 30 на сто до $ 17,3 милиарда за седемте месеца на годината, в сравнение с периода януари-юли през 2013 г. Това сочат данните, събрани от базираната в Ню Йорк изследователската фирма Freeman&Co. Очакванията са приходите от подобни операции да скочат общо с 35 на сто тази година, достигайки рекордните 30 милиарда долара.
Последният връх бе през 2007 г., когато бяха събрани 39,6 милиарда Банковите такси в Северна и Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали с 10 процента, едва на една трета от европейското темпо. Обяснението за различияна е в това, че има ръст в продажбите на синдикираните заеми в Европа, тъй като инвеститорите търсят активи с по-висока доходност.
„Търсенето на доходност увеличи търсенето на заеми и облигации, включително и на ливъридж продукти”, коментира Спенсър Лейк, глобален ръководител на компанията HSBC Holdings PLC.
Таксите от собствени средства на капиталовите пазари са нараснали над два пъти до 4,1 милиарда долара в Европа, докато доходите от облигации и синдикирани кредити сaсе увеличили с 21% и 28%, съответно до $ 5,1 милиарда и $ 3.80 милиарда. Таксите за уреждане на сливания също са изкачили стойностите си със 75 на сто.
„Високите парични нива в корпоративния сектор, ниската цена на финансиране на облигации и балонът на фондовите пазари насърчават сливанията“, коментира Исмаил Ертурк, старши лектор по банкиране на Manchester Business School.
Върху покачването на таксите на инвестиционните банки може да повлияят слабите икономики, забавянето на инфлацията и напрежението в Украйна. Статистически данни, публикувани миналата седмица, показаха, че германската икономика се е свила повече от прогнозите на икономистите през последното тримесечие, докато Франция е в застой. „Макар да има признаци, че този процес на растеж ще продължи и през следващите месеци, неотдавнашното забавяне на икономическия растеж в Германия, Франция, Италия и на други места в Европа трябва да бъде причина за безпокойство“, заяви Франк Акила, партньор в адвокатската кантора по корпоративно право Sullivan & Cromwell, базирана в Ню Йорк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *