Текстилната индустрия иска държавна поръчка за облекло срещу кризата

Намаляване на данъчно осигурителната тежест и заявяване на държавна поръчка за производство на облекло предлагат от Българската асоциация по текстил и облекло като краткосрочни мерки за спасяване на текстилната индустрия у нас. Предложението беше направено по време на дискусия за проблемите в бранша, организирана от икономическия и социален съвет.

Според Цонко Недялков от Асоциацията по текстил и облекло временното намаляване на осигурителната тежест под 34 процента ще облекчи фирмите, а нови поръчки за изработване на униформи за държавната администрация и армията ще налеят свежи пари в бранша.

След това трябва да се разработи дългосрочна стратегия за спасяване на бранша, в който въпреки недостига на работна ръка и ниското заплащане се очакват съкращения, обясни Недялков.

От браншовия съюз на производителите на текстил предложиха даването на право на фирмите да реинвестират печалбата си в модернизация на технологиите. Според представителите му правителството трябва да направи всичко възможно Насърчителна банка да отпуска не само кредитни линии, но и реални кредити за българските предприятия.

От страна на правителството вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че държавата работи за максимално усвояване на средства по оперативните програми на Европейския съюз за затягане на контрола върху качеството и цените на внасяните текстилни изделия и усъвършенстване на регламентите с цел отваряне на нови пазари за българските производители.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *