Трайков: Скоро ще станат факт големи китайски инвестиции у нас

София /КРОСС/ Стокообменът между България и Китай от тази година е на по-високи нива в сравнение с миналата година. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на българо-китайски бизнес – форум, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Трайков изрази надежда, че скоро ще станат факт някои големи китайски инвестиции у нас.
Китайските компании проявяват интерес в широк обхват от области, като например електроника, машиностроене, селско стопанство и строителство. България може да предложи много добри условия за инвестиции, защото ние имаме не само най-ниските данъци, но имаме волята да ги запазим, каза министърът. Той покани гостите да се възползват от тези възможности в България. Той посочи, че с китайските си колеги може да организират конференция за инфраструктурата и логистичните решения.
При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че е важно ,че темпото на развитие на контактите между двете страни дава плодове. Той посочи, че Китай е лидер в световната икономика и може да помогне на България. България не е в състояние да осигури такива обеми каквито Китай може да поеме, смята Симеонов. Според него основно е сътрудничеството по линия на инвестициите. Това е голям комплимент , че днес тук се среща Изтока и Запада, каза председателят на БТПП. Той очаква сериозни инвестиции от Китай в България. БТПП е в състояние да удоволетвори всеки интерес от китайска фирма. Цветан Симеонов очерта и някои направления за сътрудничество: да се създадат условия за водещи китайски фирми да инвестират; да се създадат условия за протичане на информация от нас към Китай; да даваме изява на български фирми, които ни представят в Китай.
Форумът е организиран от БТПП съвместно с посолството на Китай и е в рамките на официалната визита у нас на председателя на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Ван Джифей.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *