Трайчо Трайков: Повишаването на цените на тока и водата е неизбежен процес

София /КРОСС/ Повишаването на цените на тока и водата е обективен процес. Това е резултат от работата на ДКЕВР и представянето на отчетите и разчетите на енергийните и водните дружества. Оттук нататък става въпрос вече за наблюдение и формиране от страна на държавата на цените така, че да бъдат защитени на интересите на потребителите. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Неделя 150″ на БНР. По думите му, основното, което трябва да се прави, е да има прозрачност при формиране на цените и доказването им.
„В министерството сме си поставили изключително амбициозни задачи. Трябва да има хора, които са компетентни, честни и да са съгласни да работят за малко пари“ – по този начин министърът коментира кадровите промени, направени тази седмица в министерството.
По думите му, промените във фирма „Булгарикум“ са направени заради лоши финансови резултати и затова ще бъде назначен нов управител.
Енергийната сигурност е част от националната сигурност на България и затова неслучайно това е първият от петте приоритета, който сме си поставили. С „Белене“ ще се случи това, което покаже пазарът, каза още Трайков. По думите му, вече приключва процедура по този проект и най-важното е, че вече има прозрачност.
По повод проектите „Набуко“ и „Южен поток“ той коментира, че и двата проекта са важни за България, защото ще се повиши енергийната сигурност на страната. Трайков съобщи, че забавянето по проектите не е по вина на България, а на други страни.
„В момента има избран един от възможно най-добрите консултанти за приватизацията на „Булгартабак“ и се надявам до края на годината да се финализира процесът“, заяви Трайчо Трайков. Запитан как се отнасят ДПС към тази приватизация, той отговори, че никой не му е съобщавал мнение и допълни, че избирателите на ДПС, които произвеждат тютюн, всъщност няма да бъдат повлияни от този процес на приватизация, защото „Булгартабак“ изкупува една много малка част от тези тютюнопризводители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *