Трима българи разработиха дизайнерски обвивки за протези

Всеки от нас има предубеждението, че една протеза за ампутиран крак изгрежда неестетично и отблъскващо. Трима български предприемачи доказват точно обратното. С помощта на 3D принтер те създават красиви дизайнерски обвивки за протези, предназначени за пазара в Централна Европа и Съединените американски щати.
Георги Чипов, Демир Тончев и Атанас Дюлгеров решават по този начин да помогнат на хората с протеpи да добият самочувствие, визия и желание за живот, а по идеята работят повече от една година.

Красивите обвивки за протези са наречени Arthesis и са предназначени за хора с ампутиран крак. Дизайнът на всяка една от тях може да е уникален и съобразен с желанието и инвидидуалността на клиентите. Разработчиците дори предлагат възможност, ако на единия здрав крак има татуировка, на протезата да се направи такова изображение, което да я допълва, разказва entrepreneur.bg.
Заедно с Arthesis, Чипов, Тончев и Дюлгеров са създали и софтуер, който превръща снимки от телефон в 3D дигитален обект. Така обвивката на протезата може да се направи с точната форма на здравия крак, а идеята е да се върне визуалната симетрия в тялото.

Идеята за дизайнерските обвивки не е само естетичност и функционалност. Много от хората с ампутиран крак са с тежки сривове в самочувствието, дори изпадат в депресия, което ги кара да се изолират от другите хора и нормалния социален живот. Разработчиците искат да променят и начина, по който обществото приема хората с ампутирани крака. “ Arthesis е продукт за хора, които са приели злополуката и са достатъчно смели и силни да продължат напред с нова визия“, казват българските предприемачи.

Те вече разполагат с готови прототипи и разработена бета версия на софтуера. Има и интерес от клиники за протези, както и от индивидуални клиенти. Идеята е Arthesis да се развие като моден бранд, родходящ за всеки един случай в ежедневието. Той е замислен така, че смяната на дизайна може да стане за по-малко от 10 секунди. Плановете са обвивките да се предлагат най-напред на пазарите в САЩ и Централна Европа. Успоредно с това обвивките ще се продават през магазин за електронна търговия, ще се предлагат и от верига клиники.

Тримата разработчици имат опит и в софтуера, а някои от тях и в протезирането. Георги Чипов е работил за SmartHand и print3d.bg, Демир Тончев – за print3d.bg и Stigni.bg, а Атанас Дюлгеров – за Axdale. Срещат се в Бетахаус в София, по времето, когато Атанас работи за английска софтуерна фирма, а Демир и Георги се занимават с 3D принтиране. Георги е изобретател на протезата за ръка Smarthand и е печелил наградата за млад предприемач на годината от Empower.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *