Тристранката ще разгледа проектобюджетите на НОИ и НЗОК

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени бюджетите за следващата година на Националния осигурителен институт и на Националната здравноосигурителна каса. Не се предвижда повишение на пенсиите.
Минималната пенсия за стаж и възраст ще остане и през следващата година 136 лева, а максималната 700 лева. В бюджета на НОИ са заложени приходи от повишение на необходимия стаж за пенсиониране с три години. Очаква се да постъпят близо 70 милиона лева допълнително.
Обезщетението за отглеждане на дете между първата и втората му година също няма да се повишава и майките ще получават по 240 лева на месец. Както всяка година и през следващата ще има недостиг на средства в НОИ и държавният бюджет трябва да преведе 1,7 млрд. лева.
През 2011 г. вноската за здраве остава осем процента според проектобюджета на Здравната каса за идната година. Проектът предвижда и през следващата година болниците да работят с делегирани бюджети.
В проектобюджета е заложен ръст на приходите на НЗОК от 2,4 % и ръст на разходите и трансферите от 9,4 %. През следващата година ще има в повече над 180 милиона лева за здравноосигурителни плащания. За болнична помощ са предвидени допълнителни 70 милиона. Средствата за специализирана извънболнична помощ се увеличават с 4 милиона лева.

За 2011 спрямо 2010 г. няма промяна в заложените средства в проектобюджета за първичната извънболнична помощ и за стоматологичната помощ. Няма да има и промяна в средствата, които НЗОК ще заплаща за лекарствата за домашно лечение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *