Трите най-големи банки в Япония призовават за край на печатането на пари

Мегабанките на Япония призоваха управляващите да спрат печатането на нови йени,след като през последните 4 години централната банка увеличаваше яростно паричното предлагане,предаде“Блумбърг“.

Според Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., Sumitomo Mitsui Banking Corp.иMizuho Bank Ltd.Йената най-вероятно ще завърши 2016 г. с по-висока стойност, отколкото я започна, като и трите институции коригираха прогнозите си за цената ѝ спрямо други валути в посока нагоре, след като през първите 2 месеца на годината тя се покачи с 6,7%.

Призивът и прогнозата на най-големите кредитори в страната допълнителновлошават ситуацията пред политиките на централната банка, която инжектира милиарди йени в опит да увеличи цените на стоките в икономиката и дасъздаде растеж.

Същевременно въпреки най-голямата парична експанзия в страната през последните 3 десетилетия, инвеститорите на международните пазаризапочнаха да третират йената като безопасен остров в контекста на сриващите се борсови индекси в Европа и Азия, негативните данни за някои икономики от групата на възникващите пазари изатрудненията в някои отрасли, като минния и банковия сектор.

Други фактори също влияят върху привлекателността на йената. Един от тях е намаляващата вероятностФедералният резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през пролетта,като в същото време се забелязва все по-малка връзка между политиките на гуверньора наBank of JapanКурода и действителното представяне на йената, въпреки че към момента тя е втората най-обезценена валута в глобален мащаб.

„Контрастиращите политики на централните банки на Япония и САЩ очевидно се променят през тази година.Трябва да се върнем към учебниците, където пише, че на пазара ще има мощна корекция, когато реалният разменен курс сеотклони от дългосрочният среден обменен курс“, изтъкна Дайзуке Каракама, главен икономист вMizuho Bank.

Според финансовата институция йената ще завърши годината при цена от 108 йени за долар, което е с 8 йени по-малко, отколкотопоказваше предишната ѝ прогноза, направена през септември миналата година. След катозавърши 2015 г. при цена от 120.22 йени за долар, японската валута достигна 15-месечен връх от 110,99 йени за долар на 11 февруари, а в сряда се търгуваше при цена от 113,99 йени за долар. През последните 4 години тя изгуби повече от 30% от стойността си, основно поради паричната интервенция на пазара от страна наBank of Japan.

Динамиката на йената се превръща във все по-голямо предизвикателство пред Курода, който се опитва да увеличи инфлацията в страната, а според анализаторите проблемите предBank of Japanще се задържат. Нещо повече, дори някои експерти посочват, че оръжията в арсенала на централната банка са изчерпани, след като тя понижи лихвените проценти порезервите на търговските банки, надвишаващи задължителния минимум, до негативна стойност.

„Имплементирането на отрицателните лихвени проценти очерталимитите на политиките на централната банка.Тя трябва да обърне внимание върху ограничените ефекти на лихвените проценти върху стойността на валутата“, коментира главният форекс трейдър на втората по големина банка в странатаSumitomo MitsuiШинжи Куреда.

Според анализатори след срещата на ръководния борд наBank of Japan,която ще се проведе в средата на месеца, йената може да се покачи до 105 йени за долар – стойност, която за последен път се наблюдаваше през септември 2014 г. Управителният борд на Федералния резерв също ще се срещне в средата на март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *