Три акта за „Топлофикация“-София и четири за ексшефа, отчете Орешарски

Софийският градски съд наложи възбрана върху недвижимо имущество на майката – Цeцa Димитрова

18.08.2006

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в „Топлофикация София“ е съставила четири акта за установяване на административно нарушение срещу бившия изпълнителен директор Валентин Димитров и три акта срещу дружеството.

Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на въпрос от народните представители Илияна Йотова и Бойко Радоев във времето за парламентарен контрол.

Проверката на АДФИ започна в началото на април по искане на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Резултатите от нея бяха обявени в началото на този месец.

Във връзка с констатираните нарушения са направени предписания за подобряване на финансовата дисциплина и са дадени срокове за отстраняването им, каза Орешарски. Екземпляри от актовете са връчени на министър Овчаров и на кмета на София Бойко Борисов.

Столичната община и Министерството на икономиката и енергетиката са акционери в дружеството, като негов мажоритарен собственик е общината.

Финансовият министър уточни, че резултатите от проверката са се забавили, тъй като обемът информация е бил голям, а са получени и допълнителни въпроси от Софийската градска прокуратура, което е усложнило работата на екипа и е наложило неговото разширяване.

При анализа на формираната себестойност е установено нарастване на разходите, които не са пряко свързани с осъществяваната по лицензия дейност. За проверявания период от 2003 г. до 2006 г. в себестойността на топлинната енергия са включени разходи от обезценка на вземания в размер на около 17,5 млн. лева.

Анализът на разходите показва,

че през 2005 г. постоянните разходи са 92,35 млн. лева, а отчетените през 2003 г. – 76,8 млн. лева. Най-голям дял в разходите имат обезценката на вземанията, разходите за външни услуги и представителни разходи.

При анализа на динамиката на променливите разходи е установено, че в актуализирания бизнесплан на дружеството за тази година стойността на променливите разходи е над 260 млн. лева, или 76% от общите планирани разходи. Увеличението е с 55 млн. лева за 2006 г. спрямо отчетените разходи през предходната година.

По думите на министър Орешарски безспорен принос за това има по-високата цена на горивата, а вероятно отражение дават и първите изводи от анализа за влошеното финансово състояние на дружеството.

Анализът на вземанията сочи,

че към март 2006-а дружеството има приблизително 240 млн. лева вземания – значително по-висока сума от предходните периоди.

Задълженията на „Топлофикация София“ към 31 март са малко над 240 млн. лева. В това число краткосрочните задължения са около 132 млн. лева, а дългосрочните – около 107 млн. лева.

Проверени са и сключени договори за доставка на арматури и за покупка на рекламни материали, като при повечето от тях са установени нарушения на закона за обществените поръчки и на самите процедури.

Софийският градски съд наложи възбрана върху недвижимо имущество

на Цeцa Димитрова, майка на бившия директор на „Топлофикация“-София, съобщиха оттам.

Димитрова е собственик на 74,5% от идеалната част на три имота, намиращи се в землището на Бели Искър, Самоковско. Димитрова има шест сметки в три банки – ДЗИ Банк, ДСК и Ейч Ви Би Банк – Биохим, които са запорирани.

Валентин Димитров има 10 сметки в четири банки – ОББ, ДСК, ЦКБ и ДЗИ Банк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *