Три вечни инвестиционни принципа на Бенджамин Греъм

Уорън Бъфет е считан за един от най-великите инвеститори на всички времена, но ако го попитате той кого счита за номер едно, вероятно би отговорил: „своя учител Бенджамин Греъм“.

Греъм е бил инвеститор и учител, който се счита за бащата на анализа на ценни книжа и инвестирането в стойност. Неговите идеи и методи са документирани в „Security Analysis“ (1934) и „The Intelligent Investor“ (1949), които са две от най-известните му книги.

Тези текстове не са лесни за четене, така че тук ще концентрираме основните инвеститорски принципи на Греъм.

Принцип № 1 Винаги инвестирай в сигурни граници

Това е принцип за купуване на акция със значителен отбив от вътрешната й стойност, която предполага освен да донесе висока възвращаемост, но също да минимизира риска. С прости думи, целта на Греъм е била да купи активи на стойност от 1 долар за цена от 0.50 долара. И го е правил доста успешно.

Случвало се е Греъм да инвестира в акции, чиито ликвидни активи в баланса (нетни), са били на по-висока стойност от общата пазарна капитализация на компанията (също познати като „net nets“ от последователите на Греъм).

Тази концепция е много важна за инвеститорите да отбележат, че купуването на стойност може да осигури значителни печалби, след като пазарът неизбежно преоцени акциите и ги повиши до справедливата им стойност. Също така осигурява защита срещу спад, ако нещата не се развият според планираното и бизнесът западне.

Предпазната мрежа при купуването на бизнеси на цена по-ниска от стойността им е основната причина за успеха на Греъм. Когато са избрани внимателно, Греъм открива че по-нататъшни понижения в цената на тези подценени акции рядко се случват.

Принцип №2 Очаквай волатилност и спечели от нея

Инвестирането в акции означава да си имате работа с волатилност. Вместо бягането от пазара по време на сътресения, умният инвеститор приветства корекциите като шанс да намери отлични възможности за покупка.

Греъм илюстрира това с аналогия на Г-н Пазар ( Mr. Market ), въображаем бизнес партньор на всеки един инвеститор. Mr. Market предлага на инвеститора дневна котировка, на която би купил или продал своя дял от бизнеса. Понякога той ще е развълнуван от перспективите за бизнеса и ще котира по-висока цена. В други случаи, той е подтиснат за бъдещето и ще даде ниска такава.

Поради факта че фондовият пазар има същите тези емоции, урокът е, че не трябва да се допуска възгледите на Mr. Market да диктуват собствените емоции, или по-лошо, да водят до инвестиционни решения.

Напротив, трябва да формираме собствени оценки за стойността на бизнеса, базирани на смислена оценка на фактите. И нещо повече, трябва да купуваме само когато цената, предложена от пазара, е разумна и да продадете когато цената стане твърде висока.

С други думи, пазарът ще се движи, понякога бясно, но вместо да се плашите от волатилност, използвайте я да намерите добри сделки или да приберете печалби, когато инвестициите станат твърде надценени.

Ето две стратегии, които Греъм предлага, за да се смекчат негативните ефекти от пазарната волатилност.

Осредняване на цената

Това се постига чрез купуването на еднакви по сума инвестиции на известен интервал от време. Това дава предимство при спадове в цената и означава, че инвеститорът не трябва да се притеснява, че купува цялата си позиция на върха на пазара. Усредяването е идеално за пасивните инвеститори и облекчава избора кога и на каква цена да се купува.

Инвестиране в акции и облигации

Греъм препоръчва разпределянето на портфейла между акции и облигации като начин да се предпази капитала от пазарни спадове и постигане на ръст от доход от облигациите.

И помнете, философията на Греъм е била, първо и най-вече, да предпази капитала и тогава да се опитва да го увеличи. Тази стратегия дава предимство за предпазването на инвеститорите от скука, която води до изкушението за участието в непечелившо търгуване.

Принцип № 3 Знай какъв вид инвеститор си

Греъм съветва всеки инвеститор да познава себе си. За да илюстрира това, той прави ясно разграничение сред различните групи опериращи на фондовия пазар.

Активен срещу Пасивен

Греъм описва активните и пасивните инвеститори като „предприемчиви инвеститори“ и „отбранителни инвеститори“.

На практика имате два истински избора. Първото е да отделите много време и енергия, за да станете добър инвеститор, който изравнява сумата на вложеното проучване с очаквания доход. Ако това не е идеята ви, подгответе се да бъдете пасивен, и вероятно с по-нисък доход, но за сметка на по-малко време и работа. Греъм обръща глава от академичната мисъл „риск=възвращаемост“ и определя „работа=възвращаемост“. Колкото повече работа вложиш в инвестициите си, по-висока възвращаемост трябва да постигнеш.

Ако нямате нито времето, нито склонността да направите качествено проучване на инвестициите си, тогава вложението в индекс е добра алтернатива. Греъм казва, че отбранителният инвеститор може да получи среден доход, просто купувайки 30-те акции на Dow Jones Industrial Average с равни суми.

И двамата, Греъм и Бъфет, казват, че дори получаването на средна възвращаемост, примерно равна на основен индекс, е по-голямо постижение, отколкото изглежда.

Масовата заблуда, според Греъм, е, че е лесно да се постигне средна възвращаемост с малко или без работа, след което с малко повече усилия може да се бие. Реалността е, че повечето хора, които се опитват да направят това, постигат по-лоши резултати.

В днешни разбирания, отбранителен инвеститор би вложил парите си в индексен фонд, едновременно на акции и облигации. В същността си това значи държането на цял пазар, печелейки от секторите, които се представят добре, без да се налага де се предскажат.

Ако нямате нито времето, нито склонността да направите качествено проучване на инвестициите си, тогава вложението в индекс е добра алтернатива. Снимка: corbis.com

Спекуланти срещу Инвеститори

Не всички хора на пазара са инвеститори. Греъм е вярвал, че е много важно всеки един да определи себе си дали е инвеститор или спекулант. Разликата е проста: инвеститорът гледа на акцията като част от бизнес и акционер, собственик на този бизнес, докато спекуланта гледа на себе си като играч на скъпи хартийки, без вътрешна стойност.

За спекуланта стойността е единствено определена от това какво някой би платил за актива. Според Греъм има интелигентно спекулиране и инвестиране – само трябва да бъдеш сигурен, че разбираш в кое си добър.

Основните идеи на Греъм са вечни и съществени за дългосрочния успех. Той довежда разбирането за покупка на акции, базирано на стойността на бизнеса, който стои за тях и го превръща в наука във време, когато повечето инвеститори са приемали акциите като спекулативни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *