Тръгва първият ферибот от Бургас за грузинския Поти

Първият ферибот от Бургас за грузинското пристанище в Поти тръгва този петък. Корабът „Дружба“ ще вози както пътници, така и товари, като може да се превозват над 200 контейнера, 110 големи камиона, 90 леки автомобила и около 400 пасажери.

Инвестицията е на PB Management, фирма, свързана с Българо-американска кредитна банка на банкерката Цветелина Бориславова.

Линията ще има курс един път седмично, всеки петък, като започва първоначално с превози Бургас – Поти. В Поти местен партньор вече има, като той е собственикът на терминала, на който ще акостира кораба. В бъдеще плановете са в линията да се включи и Иличовск, като мощността на кораба позволява разстоянието Бургас – Поти – Новоросийск – Иличовск – Бургас да се минава за седмица.

Според сайта на компанията PB Management цената за най-големите тежкотоварни камиони е 1590 евро в посока София – Поти. За лек автомобил таксата е 290 евро, а за пътник – 100 евро с включена храна на борда.

За удобството на пасажерите корабът предлага 123 кабини, две от които са пригодени за хора с увреждания. Общата дължина на палубите за автомобили е 1900 метра, което означава, че корабът може да превозва над 100 тежки камиона. Анализите показват, че ро-ро линията представлява интерес и за руски туроператори за превоз на пътници към България и Гърция и обратно. При увеличаване на обема на превозите ще бъде въведен втори кораб по линията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *