Трябват ни още 1 млрд.лв. годишно за енергийните цели на ЕС

България ще трябва да инвестира над 1 милиард лева годишно до 2020 година, за да постигна целите, заложени в плана на ЕС за енергетиката, промените в климата и дела на възобновяемите енергийни източници.
Това е близо два пъти повече от вноската на страната ни в бюджета на Европейския съюз.
В Брюксел, където се провежда срещата на високо равнище на Евросъюза, министър Гергана Грънчарова съобщи, че България и другите нови страни членки ще искат ЕС на обособи финансов инструмент, с който да им помогне да преодолеят тези трудности.
Самото постигане на тези цели ще изисква сериозен финансов ресурс. Експертите оценяват постигането на този пакет инвестиции в размер на 2.16% от БВП.
Ако не се обособи такъв финансов инструмент, това ще постави страната пред сериозни проблеми нашата конвергентна програма. Това ще се отрази включително и върху инфлацията в страната, посочи Гергана Грънчарова, цитирана от БНР.
На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС, сред които и премиерът Сергей Станишев, се споразумяха за целите на съюза в областта на енергетиката и климатичните промени.
Според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу вече е на лице усещане за спешност, че трябва да има общ енергиен пазар, сигурни доставки и устойчива енергия, съчетани с мерки за противодействие на промените в климата. Крайният срок, който си поставя Европейският съвет за влизането им в сила, е началото на 2009 година.
Очакваният резултат е до 2020 година излъчените от ЕС емисии парникови газове да намалеят с 20 на сто и също толкова да достигне общият дял на възобновяемите енергийни източници.
Лидерите се договориха още да приключат либерализацията на енергийните си пазари до юни и да приемат пакет от мерки за енергетиката и климатичните промени през декември.
На срещата бе одобрено и френското предложение за Средиземноморски съюз, поставящ си за цел да засили сътрудничеството със страните от Мароко до Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *