Търговският дефицит достига 8,9 млрд. лв. към края на ноември 2006

Търговският дефицит към края на месец ноември 2006 достига 8,9 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Износът (FOB*) за периода януари-ноември възлиза на 21,53 млрд. лв., а вносът (FOB) е на обща стойност 30,44 млрд. лв.

Отрицателното търговско салдо за ноември е в размер на 1,08 млрд. лв., което е най-високата месечна стойност за миналата година. Вносът по цени CIF (с включена застраховка и доставка) за осемте месеца възлиза на 32,38 млрд. лв.

При класификацията на експорта по сектори, най-силно повишение бележат минералните горива, масла и подобни продукти – 53,4% на годишна база до 3,38 млрд. лв. Износът на артикули, класифицирани по вид на материала, нараства със 47,5% спрямо съответния период на 2005 до 6,55 млрд. лв. Общата сума на износа към края на ноември бележи повишение от 27,9% на годишна база.

При вноса (CIF) се наблюдава повишение от 27,2% спрямо първите единадесет месеца на 2005, най-силно при необработените материали и суровини – с 56,8% до 2,46 млрд. лв. Внесените машини, оборудване и превозни средства за периода, които заемат най-голям дял (28,8 на сто от вноса), се повишават с 18,4% до 9,34 млрд. лв.

В групирането по страни водещата позиция при експорта традиционно заемат членките на Европейския съюз. Към края на ноември износът към тази част на света е на обща стойност 11,92 млрд. лв. (55,4% от износа). Експортът за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в това число Австралия, Канада, Мексико, Република Корея, САЩ, Турция и Япония, е в размер на 4,14 млрд. лв.

Вносът от ЕС възлиза на 15,19 млрд. лв., следван от страните от ОНД (Русия, Украйна, Грузия и Казахстан) със 7,39 млрд. лв.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *