Търговски банки искат да финансират проекти по плана „Юнкер“

Търговски банки са заявили интерес да финансират проекти по новата програма на Българска банка за развитие (ББР) по плана „Юнкер“, съобщиха от ББР.

Българска банка за развитие (ББР) стартира програма за 300 млн. евро по плана „Юнкер“. Чрез нея търговските банки ще могат да финансират микро, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души. Финансирането на новата схема е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на „Плана за инвестиции за Европа“. Програмата бе представена днес от изпълнителните директори на банката Ангел Геков и Билян Балев.

По новата он-лендинг програма компаниите ще могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Лихвеният процент е до 6M EURIBOR+ надбавка от 2 до 4%, което включва и финансовото предимство от 35 базисни точки, осигурено по финансирането от Европейската инвестиционна банка и Европейския фонд за стратегически инвестиции. Максималният краен срок за погасяване на кредитите е до 2032 г.

Предложението за новата програма е изпратено до всички търговски банки, като се очаква те да заявят интерес за участие до края на м. юли.

Инвестиционният план за Европа е един от водещите приоритети на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Неговият фокус е насърчаването на инвестициите с цел да създаде работни места и растеж чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси, както и чрез премахване на пречките пред инвестициите и осигуряването на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти.

Всяка от деветте банки, които са изявили намеренията си да финансират бизнеса според изискванията на плана „Юнкер“,  може да получи до 50 млн. евро за финансиране по индивидуалните си вътрешните правила за кредитиране, а Българска банка за развитие е в готовност да поеме и до 100 процента от риска по заемите към българските фирми. Кандидати засега са Алианц Банк България АД, Българо-американска кредитна банка АД, Банка Пиреос България АД, Инвестбанк АД, Общинска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Търговска банка Д АД, Юробанк България АД, както и обединените с една заявка за участие ОББ АД и СИБанк ЕАД. Засега програмата се радва на повишен интерес от страна на финансовите институции, напълно отговарящ на предвидения за нея бюджет от 300 млн. евро, допълват от банката. Ресурсът се осигурява съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на Инвестиционния план за Европа.

На база на получените заявки за участие, ББР ще извърши подбор на кредитните институции и ще оповести окончателно одобрените банки – партньори по програмата.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *