Търговци на горива на бунт срещу дъмпинга

От ожесточената конкуренция в бранша можело да пострада банковата система

Протестна нота срещу дистрибуторите на горива на едро изпратиха до премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор членовете на Асоциацията на собствениците на газостанции и бензиностанции в област Пазарджик. Картелът, състоящ се от „ЛУКОЙЛ България“, ОМV и „Шел“, вдигна цените на едро, а в същото време намали тези дребно в своите вериги. Това означава, че бензиностанциите работят на фатална загуба, се казва в нотата. Според нейните автори „целта на този антипазарен акт не е социална загриженост към българския народ, а тотално премахване на свободната конкуренция и монополизиране на пазара на течни горива“.

Така щели да се елиминират дистрибуторите на дребно, които не могат да работят месеци на загуба. „Стотици бензиностанции са изградени с инвестиционни кредити и така е застрашена стабилността на банковата система“, се казва в нотата. Авторите й призовават държавата да се намеси бързо и адекватно. В противен случай те щели да сезират компетентните европейски органи.

Ако има търговци на дребно, които смятат, че сегашната ситуация на пазара на течни горива е плод на нелоялна конкуренция или на други непазарни практики, то министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е готов да се срещне с тях и да изслуша становищата им, заявиха от ведомството.

Досега не било изявено желание за такава среща.

Борислав Петров

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *