Увеличават се жертвите на земетресението в Япония

Около три часа тази сутрин беше съобщено за нов трус с магнитуд 6.2 по скалата на Рихтер в района на Токио. Няма данни за материални щети. Властите не издадоха предупреждение за цунами. Епицентърът бе в Тихия океан, 140 километра североизточно от японската столица.
По повод ситуацията в Япония се свързахме с нашия сънародник Владимир Джурджев, който е впострадалата отземетресението странаи чийто думи силно илюстрират атмосферата в Токио:
По време на самото земетресение в петък всичко наоколо се тресеше. Даже се чуваха уплашени викове. И продължи доста време, поне така ми се струваше. Това, което съобщават по новините – в радиус от около 20 километра около централата са евакуирали всичкижители. За тях спорее мен е едва ли не ежедневие. Има през цялото време по-слаби земетресения, които почти не се усещат. Режим на тока засега няма специално в Токио. Не се усеща паника специално за радиацията. Но в магазините може да се забележи, че някои продукти като минерална вода, продукти като ориз, мляко вече няма по щандовете. Бяха затворени магистрали след земетресението. Предполагам, че снабдяването на много магазини е било затруднено. Затова липсват стоки. Хората купуват много повече неща от първа необходимост. Няма свещи, батерии. Усеща се напрежение.
Девет души са ранени и седем безследно изчезнали от взрива в третия реактор на японската атомна централа „Фукушима 1“, съобщи Асошиейтед прес. Става дума за експлозия на натрупал се в реактора водород, аналогичен на взрива в събота. Стоманеният корпус на реактора, в който се намират горивните пръти, не е повреден и не се съобщава за опасност за околната среда и за населението. От района около „Фукушима 1“ са евакуирани останалите 600 души.
По официални данни потвърдените жертви на земетресението и последвалото 10-метрово цунами са 1800, но най-вероятно ще се окажат много повече. В префектура Мияги, една от трите най-тежко пострадали, са загинали над 10 000 души. В съседната префектура Ивате не е ясна съдбата на над 50 000 души. В училищата и други обществени учреждения са прибрани около 450 000 бежанци. По данни на националната противопожарна служба напълно или частично са разрушени около 50 000 сгради.
Междувременно Японската централна банка обяви, че ще влее във финансовия пазар 12 трилиона йени – 147 милиарда долара, за да предотврати ликвидна криза. Решението бе взето след срива на НИКЕИ и акциите на Тойота и други автомобилопроизводители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *