Украинците се отказаха от „Кремиковци“

Украинската компания „Смарт холдинг“ обяви в сряда в Киев, че се оттегля от преговорите за придобиване на българския металургичен комбинат „Кремиковци“ заради липса на подкрепа сред кредиторите на завода край София.

Според агенция Ройтерс от „Смарт холдинг“ са обяснили, че офертата им е била за инвестиционен план от 220 млн. евро (281.9 млн. долара) плюс 60 млн. долара кредит и предложение за изкупуване на дълг от 80 млн. евро в рамките на три години. Останалата част от дълговете на „Кремиковци“ е трябвало да бъдат върнати на кредиторите му под формата на акции.

Позицията на българското правителство беше конструктивна, но повечето от кредиторите се обявиха против плана за преструктуриране, казват украинците.

„Понеже преговорите за избор на стратегически партньор за „Кремиковци“ се точат безкрайно… „Смарт холдинг“ е принуден да вземе решение за оттегляне от преговорния процес“, се казва в официалното съобщение.

Ройтерс припомня, че от българското министерство на икономиката са посочили сред интересуващите се от комбината бразилската CSN, но засега няма напредък и по тази линия.

През август съдът обяви „Кремиковци“ в неплатежоспособност, след като дълговете му набъбнаха до 1.7 млрд. лева (1.11 млрд. долара). През октомври част от производството бе прекратено заради липса на поръчки след оттеглянето на украинския магнат Константин Жеваго, оплакал се от липса на подкрепа в правителството в София.

Окончателното ликвидиране на предприятието е политически деликатен въпрос броени месеци преди парламентарните избори. В „Кремиковци“ работят около 5000 души, а от дейността му се издържат други близо 90 хиляди, сочи Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *