Ултимативно МВФ настоява Гърция за орязване на заплатите с 20 процента

От края на април Международният валутен фонд ще се намеси в преодоляването на гръцката дългова криза. Тази намеса ще продължи 18 месеца и ще доведе и до нови орязвания на заплатите в частния сектор, които ще достигнат до 20 на сто, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Етнос“.

Бомбастичната оценка е била дадена от водещия икономист в Европа на американската инвестиционна банка Голдман Сакс Ерик Нилсен и е била огласена няколко часа преди заседанието на Европейската централна банка и преди изявленията на нейния президент Жан Клод Трише, който смята, че е изключено Гърция да изпадне в неплатежоспобност.

Според Ерик Нилсен споразумение за намесата на МВФ в преодоляването на гръцката криза щяло да бъде подписано в близките няколко седмици. Главният икономист на най-старата американска банка оценява като реална намесата на МВФ в тази криза, но казва, че все още има някои неясноти около участието на фонда, като например, дали гръцкото правителство ще се съгласи с условията за финансиране от МВФ, кога и как ще бъдат отпуснати на Гърция европейските пари и при какви лихви и доколко пакетът на помощта за Гърция от ЕС и МВФ ще бъде достатъчно голям.

Добрата новина е, че екип на МВФ е в Атина и се е състоял първият кръг от разговори с гръцкото правителство за условията, при които Гърция ще бъде финансирана от МВФ, отбелязва икономистът на Голдман Сакс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *