Умуват два бюджета заради Евросъюза

Банките ни ще са неконкурентни заради ограничаването на кредитите

Бюджет 2007 се разработва в два варианта според различните сценарии за членството ни в Евросъюза. Единият проект ще е разчетен за страната ни като членка на ЕС от 1 януари 2007 г. Другият ще действа, в случай че не бъдем приети. Това съобщи зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Той участва в дискусия „Сценариите за членство на България в ЕС и тяхното отражение върху публичните финанси, инвестиционната среда и икономическия растеж“. Всеки от двата варианта на бюджет има няколко възможности за бюджетния дефицит. Той може да е 0 или 1% от брутния вътрешен продукт. Най-песимистичният вариант е бюджетен дефицит 3,1% от БВП. Той ще се получи, ако се изпълнят всички искания за намаляване на налозите.

Предложените варианти ще се представят на Съвета на коалицията, който трябва да одобри един от тях.

До две седмици финансовото ведомство ще подготви доклад за бюджетната прогноза за 2007-2009 г. Съществен ефект върху икономическия растеж от членството ни в ЕС може да има след 2009 г., каза Дацов. Вноската на България в бюджета на съюза през първата година на членство ще бъде 620 млн. лв. 70% от средствата, които идват от фондовете на общността, ще са за инвестиции.

Правителството няма да успее да задържи инфлацията до 4,9% в края на 2006 г., както беше заложено в бюджета, каза Дацов. Последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози са за поскъпване от 5,4%.

Мерките за ограничаване ръста на банковите кредити ще се запазят и след 2007 г., посочи постоянният представител на Международния валутен фонд у нас Джеймс Роуф. Те ще доведат до временна неконкурентоспособност на родните финансови институции. Дългосрочно обаче няма да има сериозно отрицателно въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *