Уорън Бъфет изпревари Карлос Слим и е №2 по богатство

Уорън Бъфет изпревари Карлос Слим и е вторият най-богат човек в света.

83-годишният председател на борда на Berkshire Hathaway има нетно състояние от 63.4 милиарда долара, според индекса Bloomberg Billionaires. Състоянието на Бъфет расте с 4.3% от началото на тази година.

На 1 март Berkshire съобщи, че годишната печалба нараства до рекордните 19.5 милиарда долара, благодарение на ръста при оперативните бизнеси на конгломерата, като железницата Burlington Northern Santa Fe, която Бъфет купи през 2010. Миналата седмица беляза най-силното седмично представяне на акциите на конгломерата от 14 месеца, след коментарите на Бъфет, че реалната стойност на компанията нараства с доста по-висок темп, отколкото счетоводните показатели отчитат.

„Стойността на активите им продължава да расте”, казва Патрик Бренън, инвестиционен директор на Hutchinson Capital Management, която управлява 550 милиона долара, включително акции на Berkshire. “Придобиването на Burlington продължава да изглежда все по-изгодно и по-изгодно с всеки ден”.

Акциите на Berkshire достигнаха цена от 185 750 долара в Ню Йорк вчера.

В същото време, състоянието на Карлос Слим падна с 10.9 милиарда долара от началото на 2014, най-голямата загуба сред всички милиардери в индекса, заради 14-процентния срив в акциите на неговата телекомуникационна компания America Movil. Състоянието на мексиканеца се оценява на 62.9 милиарда долара.

Регулаторите в Мексико предприеха офанзива по отношение на монополното положение на America Movil, с нови правила, които ще принудят компанията да споделя инфраструктурата си с конкурентите. Последицата е, че печалбата на компанията на домашния пазар през следващите 3 години ще падне с 1 милиард долара, според прогнози на Sanford C. Bernstein & Co. и Banco Itau BBA SA.

74-годишният Слим бе изпреварен като най-богатият човек в света през май 2013 от Бил Гейтс, след като мексиканските власти предприеха мерки за подобряване на конкурентната среда на телекомуникационния пазар. 58-годишният Гейтс има 77.7 милиарда долара и продължава да оглавява класацията.

77-годишният основател на Inditex SA Амансио Ортега е четвърти, със състояние от 60.3 милиарда долара. Inditex е най-голямата световна верига за дрехи и собственик на веригата магазини Zara.

300-те милиардери в класацията имат общо състояние от 3.6 трилиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *