Управление с „изкуствено подгряване“

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В българската мъгла

Какво свързва два от водещите медийни сюжета на изминалата седмица – българската писта за Формула 1 и счупеното стъкло на колата на високопоставен държавен чиновник? Отговорът – в анализа на Ясен Бояджиев:

 Държавна фирма с президент шейха на Абу Даби ще строи писта за Формула 1 в България, похвали се правителството. Министърът на икономиката и шейхът подписали споразумение, премиерът и инвеститорът си стиснали ръцете. Въобще, работата изглежда в кърпа вързана.

„Българската писта за Формула 1 ще бъде единствената в света с изкуствено подгряване на трасето”, възторжено доразви радостната новина един от най-преданите на правителството вестници.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Пистата – май повече мит, отколкото действителност
Филмът не е шведски, а съветски…
Скоро обаче се оказа, че изкуствено подгряване няма да има, просто защото няма да има никаква писта. Шейхът не е шейх, фирмата му не е държавна и, потресена от фалшивата информация, съчинена от българските власти, няма никакви намерения да влага пари в България – нито в писта, нито в каквото и да било друго. А ще предупреди и партньорите си да не го правят. Всичко това обаче не попречи на мераклиите за сериозно усвояване покрай митичната писта изкуствено да подгряват публиката с бодри новини.
Стъкло, счупено като по поръчка
През това време едно счупено автомобилно стъкло се превърна в чудесна възможност за „изкуствено подгряване” по друга тема. В разгара на битката с нестандартните парчета от западноевропейски колбаси, „нелоялно” конкуриращи устремилото се най-после към стандарта българско производство, инцидентът с колата на главния ветеринар на републиката дойде като по поръчка.
За първи път в разгорялата се борба срещу престъпността на местопрестъпление се появи земеделският министър, за да прозре моментално, че „разбиването на колата може би не е случайно” и че целта е „сплашване”. „Сплашваният” директор пък разчете „някакво послание”, но храбро се закани, че счупеното стъкло няма да го „пречупи”. „Битката с „Дупетата” (както, с извинение, бе наречена колбасарската полицейска операция) прерасна във война”, обобщи друга медия.
Поради важността на събитието земеделският министър незабавно информира вътрешния и даже лично премиера. Вътрешният пък веднага разпореди „цялостно обследване”. За негова чест само за 24 часа обследването стигна до извода, че стъклото все пак е счупено случайно. Не стана ясно дали ударилият се в колата на ветеринаря се е предал сам или е бил разкрит, но е сигурно, че той ще е първият в България „заключен” извършител на подобно деяние.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Как едно стъкло се превърна в общонационален проблем
Прецедентът, разбира се, е радостен. Но и донякъде обиден, тъй като на хиляди българи от години всекидневно им се случват къде-къде по-неприятни неща, които никой не обследва, чиито извършители никой не хваща, а и не търси. Но с тази реалност отдавна сме свикнали.
Правят ни на луди
Далеч по-обиден е прозрачният начин, по-който използваха счупеното стъкло, за да ни внушат, че битката е в името на нашето здраве. Успяха обаче само да засилят съмнението, че държавата по кой знае какви причини разчиства пътя на едни салами за сметка на други. Обидно е, че си позволяват толкова неинтелигентно да подценяват интелигентността ни и да ни правят на луди.Но и с това трябва да се свиква. Елементарен пи ар ни залива всекидневно и с активното и безкритично съучастие на медиите ни пуска по несъществуващи писти с „изкуствено подгряване”. Което пък се е превърнало в основна грижа на управлението.
 

Ясен Бояджиев, Дойче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *