Ураганни ветрове пометоха Европа, жертвите са вече над 30

Над 30 души загинаха в резултат на лошото време, което от вчера бушува в някои части на Европа. Силните бури сериозно нарушиха въздушния и железопътен транспорт.

Ураганът Кирил премина снощи над Унгария, като разруши покриви, събори рекламни пана, изкорени дървета и елетропроводи. Железопътният транспорт бе парализиран по много направления, а днес се очакват проблеми и с градския транспорт.

По-рано силната буря достигна Австрия, макар и с по-малка от очакваната мощ. Няколко сгради бяха унищожени или повредени, пътища бяха блокирани от паднали дървета, а няколко хиляди домакинства в западна Австрия останаха без електричество. Днес се очакват ветрове със скорост не повече от 140 км/ч.

Ураганът Кирил ще се насочи към страните от Северна Европа и ще заобиколи България. Това каза за БТА генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Константин Цанков.

Очакват се ветрове със средна скорост, които ще се усетят най-вече в Североизточна България, в районите край Дунав и по високите планински места. Към края на деня днес се очакват слаби превалявания от дъжд.

През България са преминавали значително по-силни урагани от този, категоричен бе Цанков.

„Кирил се характеризира със скорост на вятъра над 120 км/ч. При такава скорост на вятъра най-застрашени са строителните кранове и ламаринените покриви заради голямата подемна сила на вятъра“, смята Цанков.

Силен вятър духа през нощта на много места в страната. В Монтанско скоростта му достигна 22 м/сек и около 30 м/сек в планинските части в района.

Вятърът е прекъснал далекопроводите към 12 селища в общините Берковица и Георги Дамяново. Без ток останаха няколко села, ромският квартал на Берковица и хижите в подножието на старопланинския връх „Ком“ и около прохода Петрохан.

От администрацията в Берковица съобщиха, че вятърът е повалил дървета в града и по шосета от четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Във Варна метеоролозите предупредиха, че се очаква силен вятър със скорост 14-20 м/сек.

Към 5,30 ч. по Гринуич на Острова броят на загиналите беше 12 души. Седем бяха жертвите в Германия, пет в Холандия, трима в Чехия и по двама във Франция и Полша.

Скоростта на вятъра британската столица достигна 160 км/ч, а сред жертвите е и двегодишно дете, което бе затрупано от паднала стена в Лондон.

Първият трагичен инцидент бе докладван от Шропшир, Англия, където 54-годишен мъж загина, след като колата му била ударена от паднал клон. Трима други са починали по пътищата на страната.

Спасители извадиха от морето 26 моряци, напуснали своя потъващ в Ламанша контейнеровоз.

В Германия скоростта бе 170 км/ч. Сред жертвите е осеммесечно бебе.

Мъж е загинал при автомобилна катастрофа в югозападната част на страната след опит да избегне паднало дърво.

В Бавария 73-годишен загуби живота си, ударен от носени във въздуха предмети. 18-месечно дете е починало, след като било затиснато от врата.

Националната железопътна компания „Дойче бан“ отмени всичките си услуги снощи.

По-рано германско радио предаде, че над 40 хил. доброволци са в готовност да се присъединят към усилията на противопожарните служби за справяне с бедствието. Някои намиращи се близо до морското равнище области в Германия са подготвени за възможни наводнения.

Оператор на кран бе убит в южния полски град Катовице, след като ветровете пречупиха надве 25-метровото подемно съоръжение. При инцидента е бил ранен още един човек.

Трима души намериха смъртта си и десетки бяха ранени вследствие на ураганните ветрове в Чехия. На отделни места в страната скоростта на вятъра достигна 175 км/ч.

От корените бяха изтръгнати дървета, прекъснати бяха електопроводи. По предварителни данни материалните щети в страната възлизат на 2 млн. долара.

Стихията се насочва към Словакия и Словения, като в словашките Високи Татри и словенския дял на Алпите се очакват ветрове над 100 км/ч.

В Латвия лошото време наложи прекратяване на спасителните работи около заседнал още от понеделник товарен кораб под кипърски флаг. Латвийските власти се опасяват от разлив на течно гориво в Балтийско море. През уикенда в страната се очакват ветрове със скорост над 100 км/ч.

Трима са убити в Холандия от падащи дървета, а един е загинал във Франция.

Силният вятър повреди покрива на амстердамската централна гара и заради падащите счупени стъкла жп властите затвориха пероните и отмениха влаковете.

Лошото време затрудни работата в пристанището на Ротердам, което е най-натовареното в Европа. Там се изляха 800 куб.м петрол, след като откъснал се от въжетата си кораб се блъсна в петролен терминал.

Оказва се, че ураганът Кирил е подарък за рожден ден. Германският в. „Любекер нахрихтен“ разказва, че това име било откупено от Института по метеорология на Свободния университет в Берлин срещу 199 евро.

Трите деца на Кирил Генов, очевидно българин, живеещ в Нойенхаген, край Берлин, закупили името на урагана в чест на 65-ия рожден ден на баща си.

Пред вестника те разказват, че всъщност са искали да купят област на високо атмосферно налягане, но в момента нямало налична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *