Учреди се Българска асоциация на консултантите по европейски програми

На 11 ноември 2009 г. девет утвърдени консултанти по европейски фондове учредиха Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Целта на организацията е да работи за оптимизация на функционирането на европейските фондове, като съдейства като ефективен партньор на правителството и управляващите органи при управлението и реализацията на програмите. Важна посока в усилията на БАКЕП е налагането на прозрачни правила и борба с корупционните практики при функционирането на европейските програми. Асоциацията ще предоставя висококвалифицирана експертна помощ на публичния и частния сектор за ефективно усвояване на европейските фондове.

Председателят на Управителния съвет на новоучредената асоциация Красимир Киряков заяви:

„По-ефективното функциониране на европейските програми означава повече инвестиции в бизнеса и общините, което ще доведе до цялостно подобряване на икономиката на страната. Ние, консултантите на кандидатстващите, сме наясно с всички дребни и значими проблеми в процеса на функциониране на програмите и бихме желали да допринесем с експертизата и опита си, за да се подобри капацитетът на администрацията при прием и оценка на проекти. Само задълбочено запознатите с целия проектен цикъл могат да оценят как понякога дребни технически моменти спъват цялостното управление на програмите и отблъскват бизнеса от ползването на безвъзмездно инвестиционно финансиране. Прозрачността е един от най-важните фактори, който би обезвредил както некачествени проекти, така и корупционни практики.”

На Официалното учредително събрание на БАКЕП присъстваха 30 консултантски компании, като към консултантите отправиха поздравления Светлин Танчев, Председател на Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС; Жулиета Хубенова, Съветник „Европейски програми проекти” в Министерството на икономиката и енергетиката.
Предложения за оптимизация на управлението на европейските фондове
Експертите на БАКЕП вече са подготвили пакет от конкретни предложения за по-ефективно функциониране на ОП Конкурентоспособност и на Програмата за развитие на селските райони, които са внесли съответно в Министерство на икономиката и енергетиката, и в ДФ Земеделие.
Някои от предложенията за оптимизация са свързани с намаляване на бюрократични изисквания, които по никакъв начин не допринасят за оценяване на проекта, но създават излишен разход на средства и време както за администрацията, така и за бенефициентите. БАКЕП предлага по-голяма прозрачност в условията, реда и процедурите за кандидатстване; редовно публикуване на списъци с приети проекти и информация за процеса на одобряване; публикуване на казуси на база на въпроси на бенефициенти, за да се постигне пълна яснота по критериите и оценяването на проектите, и др.
БАКЕП също така смята, че е необходимо да се разшири общуването на бенефициентите с изпълнителните агенции. Изискванията за изпълнение на проектите по европейски програми са достатъчно сложни и спазването им е почти невъзможно, ако общуването е ограничено до официални писма, които често се получават с големи закъснения. Консултантите предлагат да се създадат звена за напътствия и разяснения по изпълнение на проектите в приемни часове, по телефон и електронна поща, за да не се създава вакуум в разбирането на правилата и да се осигури успешното изпълнение по сключените договори.
Практичен пример за неосъществена възможност за оптимизация на приема на проекти е как административната проверка за окомплектовани проекти може да се извършва на място при подаване на проектите за 15 минути, вместо да се удължава цялостният проектен цикъл и да се натоварва администрацията със задачи, които изместват основния етап на оценка. Оптимизирането на тази административна проверка ще предотврати честите конфликти за това дали е бил предоставен или не даден документ от кандидата.

БАКЕП ще подготви и предостави пакети с предложения за оптимизация и на другите функциониращи европейски програми, като разчита на сътрудничество и диалог със заинтересованите управляващи органи, за да се осигурят подобрения в организацията на програмите, още преди да се обявят следващите конкурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *