Фермерите предлагат законодателни промени заради злоупотребите със субсидии

Асоциацията на земеделските производители в България предлага промени в законодателството, с които цели да се преустановят злоупотребите при заявяването на площи по схемата за единно плащане на площ заради субсидиите. Това пише в писмо на председателя на организацията Ивайло Тодоров до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, предаде bТВ.
Фермерите настояват да се промени срокът за сключване на споразумението за ползването на земеделските земи и вместо от 1 август до 30 септември, да се сключва от 1 април до 30 юни за следващата стопанска година. По този начин агропроизводителите веднага след първата жътва ще имат яснота и сигурност по отношение на ползваните от тях имоти и спокойно ще започнат обработката на земята, обясни Ивайло Тодоров. „Това означава, че този, който реално ползва земята, ще получи субсидията по схемата за единно плащане на площ“, допълни той.
Асоциацията настоява споразумението за ползването на земеделските земи да има приоритет пред документите за собственост при кандидатстване по схемите и мерките за подпомагане на площ. Считаме, че по този начин субсидията ще се получава от реалните ползватели на земята и ще се спрат злоупотребите със заявяване на площи за подпомагане, на които сме свидетели, коментира Ивайло Тодоров. Обвързването с плащанията на площ ще насърчи и окрупняването на земята по воля на реалните ползватели, които най-добре познават ситуацията във всяко едно землище.
Към настоящия момент няма пълна нормативна регламентация как се извършва очертаването на площите за кандидатстване, смятат от асоциацията. Те предлагат при очертаването на площите, за които се кандидатства за подпомагане, нормативно да се регламентира, че кандидатът няма право да заявява начин на трайно ползване на имота, различен от този посочен в картата на възстановена собственост. Ако междувременно имотът е със сменен начин на трайно ползване заинтересованото лице първо трябва да поиска промяна на начина на трайно ползване в схемата за единно плащане на площ и след това да заявява площите за подпомагане.
Асоциацията на земеделските производители настоява цялата процедура по регистрирането на земеделските площи в общинските служби „Земеделие“, както и редът, по който се извършват промени в схемата за единно плащане на площ да бъдат публични и предварително оповестени.
Земеделците предлагат още да се бъде променено определението за пасищни животни, като се добавят и пчелите. Законът в този си вид изключва възможността общините да сключват договори за индивидуално ползване на мери и пасища със земеделски производители, които отглеждат пчели и разполагат пчелините си на пасища от държавния поземлен фонд или общинска собственост

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *