Финансови групировки у нас лобират за ГМО

Последния месец три букви са непрекъснато в нашите медии – ГМО. Земеделието на света е завладяно от 100 линии на генетично-модифицирани растения. В същото време голямата част от населението се обявява против. Откъде се появи ГМО?
Още през 80-те години в този гигантски частен научен проект бяха вложени милиарди. Засетите площи с трансгенни култури за малко повече от 20 години нараснаха 50 пъти и през 2005 г. са вече 90 млн. ха. Най-много са в САЩ, Канада, Бразилия, Аржентина и Китай.
Защо обаче е толкова силен последният натиск върху общественото мнение? Днес малко се говори, че преди финансовата криза имаше петролна, която удари интензивното и енергоемко земеделие. След това започна финансовата криза, акциите на големите мултинационални компании, свързани с ГМО, падаха катастрофално. Сега капиталът търси начин за възстановяване чрез разширяване на пазара в Европа. Най-лесно това ще стане в България и Румъния, защото са най-слабите икономически точки на картата на обединена Европа. Двете страни са с голям потенциал за земеделско производство.

Проникването на трансгенните култури ще донесе 1,5 млрд. долара

И у нас цените на акциите на едва проходилия фондов пазар паднаха главоломно. Инвестициите в туризма и строителството се оказаха химера. Проектите в областта на енергетиката също са със съмнително бъдеще. При това положение остава все по-малък периметър за печалба и възстановяване на загубите. Според редица експерти проникването на ГМО в полетата на България ще донесе не по-малко от 1 – 1,5 млрд. долара годишно. Големият дял от тези печалби ще отиде при големите мултинационални компании, но нещо все пак ще остане и за българските им проводници.
Сега е мястото да попитаме кои са лобистите на ГМО у нас?
На първо място това са енергийните „босове”, защото въпросните култури са много енергоемки. Концентрацията на производството в най-плодородните полета ще повиши разхода на петролни продукти до 30-40%. Интерес от внедряване на трансгенни култури имат и фондовете, които през последните три години изкупуваха земеделска земя. При навлизането на ГМО у нас търсенето на окрупнени площи ще нарасне, което не само ще възстанови загубите от спада на цените, но ще ги повиши в пъти! Тези фондове са свързани с определен капиталов кръг, те са реалните собственици, те отпуснаха парите, с който се изкупуваха нивите. Малко по-назад може да се видят и определени банкови кръгове, засегнати от неразумните си инвестиции и от финансовата криза.
Ще бъде изключително погрешно да се дамгосва целият български капитал. Напротив, внедряването на ГМО най-жестоко ще удари тази част от нашия бизнес, който през последните години влагаше в реалното производство, в развитието на модерен туризъм и перспективни европейски проекти.

Битката още не е загубена

Корпорациите трудно проникват в силните европейски държави, защото там е сериозен отпорът на гражданското общество. През последните години пълна забрана за отглеждане и продажба на ГМО беше приета в Гърция, Полша, Швейцария, Австрия. В ЕС действа строг ограничителен режим. Директивите на съюза за разлика от регламентите предполагат национални адаптации, съобразени с местния интерес. Председателят на ЕК Барозу говори за зелена икономика, а тя няма нищо общо с ГМО. Съществува теза на социолозите, подкрепена от сериозни изследвания, която гласи следното: наличието на ГМО се приема без проблем от бедните потребители. Храната на богатите се произвежда в няколкостотин екологични ферми. Средната класа в Америка и Европа се ориентира към органични храни.
Необходимостта от синхронизирането на нашия закон с европейските изисквания не означава, че трябва да предадем българския интерес. В Италия например евронормите са спазени, но режимът на практика е пълен мораториум. Чрез прилагане на възможността за предпазна клауза и Австрия е избрала да опази биоразнообразието, селския туризъм и качествената земеделска продукция от мутантите.
България има нужда от план за създаване на „зелена икономика“. Това означава страната ни да стане зелена точка на картата на Европа с чиста природа, туризъм, производство на екологични традиционни храни, да отвори зелени работни места…
У нас има немалко изключително умни агробизнесмени, които произвеждат и изнасят качествени хранителни продукти. За съжаление точно на тях сега им пречат.

Ст. н. с. Огнян Боюклиев, Институт по аграрна икономика, klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *