Фирми: Железниците блокират икономиката

БДЖ закъса за вагони, не смогва да пренася продукцията на заводите

Транспортният министър Петър Мутафчиев и шефът на Българска стопанска камара се договориха за спешни мерки в товарните жп превози, за да не се стига до блокиране на икономиката на страната.

Развитието на българската икономика е на път да спре. Причината за това е липсата на достатъчно товарни вагони и локомотиви, с които БДЖ да превози суровините и продукцията на бизнеса в страната. За това алармира шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев след среща с транспортния министър Петър Мутафчиев, представители на железниците и големите предприятия. Ако не се отпуснат спешно пари за допълнителни вагони, ще се блокира железопътният транспорт и с това и икономиката на страната, заяви Данев.

Над 25 млн. тона товари за 2007 г. са заявили големите компании в България. Това е с около 5 млн. тона повече от тази година, до края на която се очаква БДЖ да превози 20,8 млн. т. В момента железниците разполагат със 7083 товарни вагони. За да превози нормално заявените за догодина товари, са необходими поне 8550 вагона и допълнително още 15 локомотива. БДЖ трябва да купи или да ремонтира спешно 2903 вагона. За това са необходими 145 млн. лева, с които ще се обезпечат заявените товари за 2007 г., се посочва в доклад на БСК. До дни с кризисната ситуация ще бъдат запознати и премиерът Сергей Станишев, министрите на финансите Пламен Орешарски и на икономиката Румен Овчаров. За да спасим бизнеса, ще поискаме пари от бюджетния излишък, заяви Петър Мутафчиев. В бюджета за 2007 г. допълнително са заложени 20 млн. лв. Те ще се дадат на НК „Железопътна инфраструктура“ за ремонти. Така ще се намали годишната такса, която плаща БДЖ на НКЖИ. В момента превозвачът дава 152 млн. лв. на година, което е над 75% от приходите на НКЖИ. Допълнително ще се отпусне държавно гарантиран кредит от 70 млн. лв. за ремонт на товарни вагони.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *