Франция иска въвеждането на минимална заплата във всяка членка на ЕС

Франция настоява държавите от Европейския съюз (ЕС) да приемат минимални нива на заплащане като част от мерките за борба със социалния дъмпинг.

В навечерието на изборите за Европейски парламент Париж реши да предприеме офанзива срещу нископлатените временни работници, пише онлайн изданието EurActive.com.

Опасенията на Франция за проблемите със заетостта и социалния дъмпинг са по-големи отвсякога. Миналата седмица правителството обяви мерки за борба с нелоялните практики при наемането на временни работници от други държави от ЕС. В много от тези случаи фирми – „пощенски кутии“ наемат работна ръка на много по-ниска цена, което подкопава конкурентоспособността.

Париж смята, че директивата за временната заетост в ЕС трябва да бъде заобиколена и настоява държавите-членки да затегнат правилата, тъй като се прилагат различни схеми за измами с временно заети. Проблемът е най-силно изразен в секторите от икономиката, където се наемат неквалифицирани кадри (строителство, селско стопанство, туризъм и т. н.).

Правителството отчита, че се засилват оплакванията от сдружението на производителите на месо. Според организацията германските производители се възползват от социалния дъмпинг, за да намалят разходите си за труд, като използват временни нископлатени работници. Така разходите за труд в силно зависимата от ръчната работа индустрия достигат само 7 евро за час в Германия, докато във Франция са 20 евро заедно с осигуровките, а в Дания – 30 евро.

Оплаквания постъпват и от строителния сектор във Франция.

Париж смята да се бори с подобни схеми, като затегне контрола, особено върху работодателите, които сключват договори с множество подизпълнители. Правителството се опитва да убеди и другите държави от ЕС да предприемат подобни мерки и настоява директивата да се преработи така, че да защитава повече временно наетите работници.

Германия принципно подкрепя инициативата, но Великобритания се обяви против идеята, тъй като премиерът Дейвид Камерън настоява за по-драстично решение: ограничаване на правото за свободно движение в ЕС. Целта му е да привлече повече гласоподаватели, включително и да открадне част от електората, който се насочва към популистките крайнодесни и евроскептични партии на Острова.

Минималната заплата в Германия, за която се споразумяха коалиционните партньори, обаче вероятно няма да бъде въведена преди 2017 г. – това е срокът, до който фирмите могат да отлагат приемането на минимално заплащане от 8,5 евро на час. Фирмите, които ползват временни работници, не са длъжни да въвеждат минимална заплата преди 2017 г., отбелязва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *